Web Analytics
scris joi, 15.01.2015

„Doar 200 de copii, nu 10.000, au primit decizii de impunere”

# Declară într-un interviu acordat Jurnalului, Petre Cojocaru, directorul Direcției de Finanțe# Scandalul alocaţiilor impozitate aiurea la Curtea de Argeş.

„Doar 200 de copii, nu 10.000, au primit decizii de impunere”

Săptămâna trecută, mii de copii din Curtea de Argeş au fost somaţi să plătească Fiscului sume fabuloase provenind din impozitarea alocaţiilor. Micuţii erau înştiinţaţi că trebuie să achite contribuţia la asigurările sociale de sănătate (CASS) aferente anului 2012, asta deşi minorii sunt scutiţi de plata acestei contribuţii. Conform deciziilor de impunere emise de Serviciul Fiscal Curtea de Argeş, fiecare copil trebuia să dea înapoi 39 lei din cei 42 de lei primiţi lunar, adică peste 90% din alocaţia primită în anul 2012. Pentru a clarifica această situaţie fără precedent, i-am solicitat directorului Administraţiei Finanţelor Publice Argeş, Petre Cojocaru, un scurt interviu. Directorul AFP Argeş susţine însă că e doar o eroare a unei aplicaţii informatice, fiind vorba de impozitarea dobânzilor la alocaţiile depuse în bancă, nu a alocaţiilor în sine şi că dintre cele 10.000 de decizii de impunere editate, în doar 200 de cazuri ar fi vorba de alocaţia de stat pentru copii.

„Am aflat de eroare când a chemat cineva de la Curtea de Argeș presa”

# Dle director, cum s-a ajuns la această impozitare a alocaţiilor primite de copiii din Argeş?
– Ca să lămurim, că toată lumea a zis că se impozitează alocaţia, nu alocaţiile în sine se impozitau, ci dobânda. În anul 2013, ar fi trebuit să avem o aplicaţie informatică prin care să facem corecturile la impozitul la CASS pentru anul 2012. Veniturile se declară anticipat, iar cei care lucrează în mediul privat sunt obligaţi la început de an să depună o declaraţie în care să estimeze veniturile pe care le vor obţine. Acele venituri se taxează cu 16% impozitul pe venit şi 5,5% CASS-ul, iar impozitele se plătesc în patru tranşe. În 2013 nu a apărut această aplicaţie care să regularizeze contribuţia la asigurările de sănătate. Abia la sfârşitul anului 2014, în decembrie, s-a pornit aplicaţia, iar la Curtea de Argeş oamenii au fost mai harnici şi au dat drumul la decizii.
# Cine a creat aplicaţia buclucaşă?
– Direcţia Generală de Tehnologia Informaţiei de la Bucureşti. E o direcţie în cadrul Ministerului de Finanţe. Ei ne-au dat aplicaţia, au pus-o în lucru, ne-au învăţat s-o exploatăm şi cei de la Curtea de Argeş, în decembrie, au făcut simulări. Când ai pus-o în mişcare, ultima fază a aplicaţiei este să generezi deciziile. Şi uite aşa, s-au generat în jur de 10.200-10.300 de decizii. Acum nu toate deciziile astea sunt alocaţii. Păi, nu sunt 10.000 de copii în zona Curtea de Argeş! Doar aproximativ 200 de copii au primit decizii. Dumneavoastră, ca părinte, aţi hotărât că nu vreţi să ridicaţi alocaţia copilului până la 18 ani, aţi depus-o în bancă şi primeşte dobânzi. Banca comunică dobânzile realizate în 2012. Aplicaţia a prelucrat informaţiile din serverul nostru, a văzut dobânzi, pentru ea înseamnă venituri şi imediat a trecut la impozitare. Asta s-a produs, aplicaţia nu a ştiut să discearnă dobânda la alocaţie, pe care a considerat-o venit. Şi mai e o problemă, când nu ai alte venituri, aplicaţia aceasta calculează automat impozitul raportându-se la salariul minim pe economie. De fapt, nu lua în consideraţie efectiv alocaţia, ea calcula contribuţia la sănătate raportat la venitul minim pe economie. De aceea e şi aşa mare, că dacă aplicăm 5,5% la 42 de roni cât e alocaţia, nu dă suma din decizii.
# Când aţi depistat eroarea?
– Am aflat de eroare când a chemat cineva de la Curtea de Argeş presa, că „uite ne-au impozitat alocaţiile”. Am anunţat Ministerul de Finanţe, iar ANAF-ul a dat o circulară să se stopeze lucrarea până la remedierea aplicaţiei.

„La Serviciul Câmpulung se făcea pregătirea de listare, când a intervenit ordinul preşedintelui ANAF care a zis «Stop»!”

# Raportat la judeţul nostru, de ce doar la Curtea de Argeş a existat această situaţie?
– Pentru că omul nostru de la Curtea de Argeş (n.red. e vorba de şef serviciu Ion Olteanu) a prins un răgaz să prelucreze informaţile. În decembrie stătea foarte bine pe încasări, activitatea noastră prioritară. Îşi cam făcuse norma şi atunci s-a gândit să se ocupe de aplicaţie. A urmat paşii din aplicaţie şi a dat enter pentru listarea deciziilor de impunere. Atât a apucat omul nostru, să dea enter şi i s-au editat 10.000 de decizii. Nu avea de unde să ştie că aplicaţia asta are o eroare, că nu ştie să discearnă că e alocaţie de copil şi că nu trebuie impozitată. Şi acolo nu suntem o armată de oameni, să luăm 10.000 de decizii la mână şi să ne uităm pe ele să vedem care e copil, care nu e copil. Au luat deciziile aşa şi hai să le trimitem! De fapt, nici nu şi-au dat seama la prima vedere că de fapt sunt dobânzi la alocaţie. Ceilalţi nu apucaseră încă să dea drumul la aplicaţie. Probabil urmau să o facă în ianuarie. Câmpulungul îşi aranjase aplicaţia, dar era cu listare la Vâlcea. Acolo este o mare imprimerie care deserveşte mai multe judeţe. Informaţiile plecau online de la Serviciul Câmpulung, ajungeau la Vâlcea şi urma listarea. Dar când se făcea pregătirea de listare a intervenit ordinul preşedintelui ANAF care a zis «Stop!».
# Deci nu vor mai fi expediate notificări pe numele copiilor în alte zone ale judeţului?
– Categoric nu.
# Şi cu deciziile deja emise ce se va întâmpla?
– Sunt două posibilităţi. Aşteptăm un act normativ, o reglementare a ANAF să vedem ce facem cu ele. A doua problemă este că ar fi bine ca părintele care a primit o asemenea decizie de impozitare a dobânzii la alocaţie să se prezinte la Administraţia Finanţelor Publice Argeş, ca să îl avem în vedere şi să ne facem şi noi o situaţie cu oamenii astfel impozitaţi. Până acum a apărut doar un singur ordin de stopare a rulării aplicaţiei. Deci, s-a stopat şi mai aşteptăm.
Iustina HARCO-BURCEA

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită