Istorie în calendar. Pe 21 iulie 1969, în prezența președintelui de atunci, Nicolae Ceaușescu, avea loc inaugurarea oficială a Combinatului Petrochimic Pitești, director fondator fiind argeșeanul Costache Sava.
Cu câțiva ani în urmă, în 1966, fuseseră puse bazele Platformei Industriale Sud Pitești, apoi intrase în producție Uzina Negru de Fum. A urmat construirea primei rafinării de petrol și a primelor instalații de piroliză și polietilenă. Ulterior, de-a lungul vremii au intrat în producție alte două rafinării și zeci de instalații specifice. Din 1973, când a avut loc unificarea administrativă a Petrochimiei și a Rafinăriei, Piteștiul se înscria în rândul marilor centre de prelucrare a petrolului din întreaga lume.
Citește și: Previziuni economice de vară ale Comisiei Europene pentru România: 3,9% creştere economică în 2022 şi 2,9% în 2023
Combinatul se întindea pe aproximativ 800 de hectare – în comunele Oarja, Căteasca și Bradu – și, la un moment dat, avea 8.000 de salariați. Aproape jumătate din producția județului se realiza la acest combinat, care avea, printre beneficiari, și zeci de importatori la nivel mondial.
În ceea ce mă privește, am fost martor, ca și alții, la distrugerea, cu intenție, a acestui colos industrial, pilon al economiei naționale. După 1989, Arpechim a fost integrată în Petrom și apoi, în 2004, achiziționată de austriecii de la OMV. Au urmat tot felul de decizii aparent controversate, convulsii ale salariaților, care au mărșăluit și prin centrul Piteștiului, iar în martie 2011, OMV a decis, din așa-zise ”rațiuni economice”, închiderea rafinăriei Arpechim, plătindu-le disponibilizaților aproximativ 10 milioane de euro.
De atunci nu au mai existat soluții de redresare, politicienii noștri doar mimând, din când în când, interesul. Singurul om care a încercat ceva concret și chiar mai crede și astăzi că poate reporni rafinăria este inginerul chimist Mihail Petre Georgescu, fost director general al Arpechim, Un om cu inimă mare. Un Don Quijote, de care, din păcate, lumea nu mai are nevoie.
Gabriel LIXANDRU
0 Comentarii