Web Analytics
scris miercuri, 20.07.2022

20 iulie 1927: A decedat regele României, Ferdinand Întregitorul

În ziua de 20 iulie 1927 a decedat regele României, Ferdinand Ăntregitorul; ( n.24.08.1865).

20 iulie 1927: A decedat regele României, Ferdinand Întregitorul

 A  fost al doilea fiu al prințului Leopold de Hohenzollern-Sigmaringen și al Infantei Antónia a Portugaliei, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei și al reginei Maria a II-a.

Citește și: 12 note de 10 la examenul de titularizare, în Argeș

Familia sa făcea parte din ramura catolică a familiei regale prusace de Hohenzollern.

Regele Ferdinand si Regina Maria

La 29 decembrie 1892/10 ianuarie 1893, principele Ferdinand s-a căsătorit cu principesa Maria de Edinburgh şi Saxa Coburg-Gotha, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. Au avut împreună şase copii, primul născut şi moştenitorul tronului – principele Carol, venind pe lume imediat după căsătoria părinţilor săi, la 16 octombrie 1893. Au urmat apoi principesa Elisabeta (1894), principesa Marioara (Mignon, 1900), principele Nicolae (1903), principesa Ileana (1909) şi principele Mircea (1913), acesta din urmă murind însă la vârsta de trei ani (1916), din cauza febrei tifoide.

Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub numele Ferdinand I, în urma morții unchiului său regele Carol I.

A condus România pe timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excluderea sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către șeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei.

Faptul că a ales să lupte de partea aspirațiilor poporului său împotriva propriei familii regale a făcut ca în Romania să mai fie numit și „Ferdinand cel Loial” sau „Ferdinand Întregitorul”.

Citește și: Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte miercuri pe Sfântul Ilie Tesviteanul

La sfârșitul războiului, România a încheiat procesul de realizare a statului național-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul Rege al României Mari.

În anii care au urmat Primului Război Mondial România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare și a votului universal. 

Regele Mihai I

 Tot în ziua de 20 iulie 1927, la  vârsta  de numai cinci ani, prințul Mihai I devine Regele Românilor, în urma morţii regelui Ferdinand I.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită