Web Analytics
scris joi, 17.03.2011

Direcţia Silvică Argeş a declanşat „Luna plantării arborilor”

Marţi, 15 martie, în Sala mare a Consiliului Judeţean, Direcţia Silvică Argeş a lansat, oficial, campania „Luna plantării arborilor”, care se desfăşoară anual, în perioada 15 martie – 15 aprilie.

Direcţia Silvică Argeş a declanşat „Luna plantării arborilor”

Istoria sărbătorii

Luna Pădurii, aşa cum era intitulată până acum doi ani, este una dintre cele mai importante evenimente silvice şi ecologice şi reprezintă o modalitate de sensibilizare a publicului larg şi a factorilor decizionali cu privire la importanţa pădurilor, a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic. Acest eveniment îşi are începuturile încă din anul 1872, când a debutat organizarea sărbătorii sădirii arborilor în Statele Unite ale Americii, ca urmare a despăduririlor masive care au avut loc. În România, prima dată, a fost organizată în 1902, de către Spiru Haret, pe atunci ministrul Cultelor şi Instrucţiei Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”. Luna plantării Arborilor a fost celebrată pentru prima dată în anul 1953, când s-a stabilit prin lege realizarea, an de an, a unor acţiuni pe linie silvică, cu un pronunţat caracter educativ.

„De pădure trebuie să aibă grijă fiecare român, nu numai silvicultorii”

Ce rol are această sărbătoare ne-a spus directorul Direcţiei Silvice Argeş, ing. Ion Dobrinoiu: „Pădurea reprezintă baza economică a producţiei de lemn şi alte produse forestiere, dar mai importante sunt funcţiile speciale de protecţie a mediului, prin protecţia solului împotriva eroziunii, a alunecărilor de teren şi deşertificării, îmbunătăţirea bilanţului hidric şi asigurarea purificării apelor, ameliorarea factorilor climatici dăunători”.
Programul naţional „Luna plantării arborilor” se organizează şi este gestionat de către Regia Naţională a Pădurilor şi se desfăşoară an de an, în perioada 15 martie – 15 aprilie. „Luna plantării arborilor” nu înseamnă numai plantarea propriu zisă a arborilor, ci şi semănături în solarii şi pepiniere, repicaje, lucrări de îngrijire a arboretelor tinere, combaterea bolilor şi dăunătorilor vegetaţiei forestiere sau acţiuni de curăţire şi igienizare a pădurilor. „Iubirea şi grija faţă de pădure trebuie sădită în fiecare dintre noi. De pădure trebuie să aibă grijă fiecare român, nu numai silvicultorii. Acest eveniment constituie un bun prilej de conştientizare a populaţiei privind binefacerile pădurii, de începere a lucrărilor de regenerare specifice acestei perioade, pentru menţinerea continuităţii pădurii şi creşterea productivităţii ei”, a mai spus directorul Ion Dobrinoiu.

Ce şi-a propus Direcţia Silvică Argeş

Pentru această primăvară, Direcţia Silvică Argeş şi-a propus să realizeze 84 de hectare împăduriri integrale şi 23 de hectare completări în plantaţiile mai vechi, cu starea de masiv nematerializată. Pentru aceasta se vor folosi peste 400.000 de puieţi forestieri, dintre care majoritatea din specii autohtone valoroase, principale de amestec şi specii de ajutor. O sarcină de ultimă oră o constituie acel hectar de teren arabil, de preferat teren degradat, care va trebui pus la dispoziţie de către primării şi plantat de personalul silvic, cu posibilităţi locale. În continuare, toate lucrările de întreţinere a plantaţiilor instalate pe această suprafaţă se vor realiza cu contribuţia personalului silvic.

Programul principalelor manifestări organizate sub egida „Lunii plantării arborilor”

# 15 martie – Marcarea debutului „Lunii plantării arborilor”, printr-o aplicaţie practică;
# 19 martie – „România prinde rădăcini”
# 21 martie – Curăţenie în Parcul Trivale, cu participarea elevilor;
# 4 aprilie – „Învaţă-mă să iubesc natura”
# 15 martie – 15 aprilie – Organizarea de conferinţe de presă, interviu radio-TV;
# 15 martie – 15 aprilie – Editarea de materiale de propagandă silvică şi de prezentare a pădurilor DS Argeş;
# 15 martie – 15 aprilie – Furnizarea, la preţuri avantajoase, de puieţi forestieri persoanelor fizice şi juridice;
# 15 martie – 15 aprilie – Participarea la acţiuni organizate de mass-media locale dedicate „Lunii plantării arborilor”;
# 15 martie – 15 aprilie – Realizarea şi împărţirea de pliante cu flora şi fauna ce trebuie ocrotite.
(N. DINU)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...