„V-ați gândit vreodată la a transforma orașul Mioveni în municipiu?”, este provocarea lansată de primarul Ion Georgescu consilierilor și cetățenilor, în cadrul ședinței Consiliului Local de joi, 16 iunie a.c.. Ion Georgescu a explicat că taxele și impozitele nu vor fi mai mari dacă orașul va deveni municipiu. Printre avantaje se numără faptul că municipiile au subvenții și au fonduri europene în portofoliu, separat față de orașe, că DN73D ar putea fi în administrarea lor dacă orașul va deveni municipiu, că spitalul din Mioveni va avea mai multe gărzi, iar urgența va fi suportată prin programul național, nu din bugetul local. Dacă se dorește, orașul poate deveni municipiu până în toamnă sau până în primăvara lui 2023. Mai întâi, este necesar un referendum suportat de Consiliul Local și aprobat de prefectul județului Argeș. Prezența la vot trebuie să fie de 50%+1, iar votul favorabil trebuie să fie de 50%+1. Momentan, a avut loc doar o primă discuție și sunt așteptate reacțiile.
Citește și Centrul Cultural Mioveni premiază majorii anului 2022
„Una este când zici orașul Mioveni, alta este când zici municipiul Mioveni”
„Astăzi a fost o primă discuție. Sunt mai mulți pași foarte importanți. Dacă își dorește Consiliul Local, în totalitatea lui. Trebuie să facem o consultare, să vedem cât la sută din locuitorii orașului Mioveni își doresc. Cred că trebuie să facem niște dezbateri publice înainte de a lua o hotărâre în senul acesta, în care să le explicăm oamenilor partea bună, partea proastă, avantaje, dezavantaje, să le răspundem la întrebări. După ce facem această consultare și după ce avem toți indicatorii pe masă, atunci putem să luăm, în baza lor, o hotărâre. Legea care reglementează este LG. 100/19. 04. 2007, actualizată în 2022. Nu este așa simplu. Ca să parcurgem o procedură de câteva luni de zile, să facem o cheltuială și după aceea să nu treacă, nu are rost. E posibil să fie și persoane care să nu fie de acord. Cred că dacă noi comunicăm mai mult, dacă facem o comunicare mai largă, dacă ne întâlnim cu locuitorii orașului Mioveni, dacă fructificăm mai mult ziarul Mioveni, facebook-ul, întâlnirile pe cartiere și pe străzi cu oamenii, ne putem da seama din discuții dacă mergem mai departe sau nu mergem mai departe. Din punctul meu de vedere, această idee, în momentul în care nu ai venituri, trebuie să cauți o soluție. Am văzut că, din toate punctele de vedere, inclusiv coeficientul pentru municipii, fondurile europene care sunt numai pentru municipii, anumite programe naționale pentru municipii, spitalul … fiind municipiu, este o altă încadrare, inclusiv medicii, care sunt tineri. Una este când zici orașul Mioveni, alta este când zici municipiul Mioveni. Eu consider, după toate elementele pe care le-am avut la prima strigare, că este în avantajul orașului Mioveni. Nu țin să forțăm nota, nu mă dezic de ceea ce v-am propus, dar zic că trebuie să facem front comun împreună și să vedem care va fi realitatea și să nu ne grăbim. Am discutat cu instituțiile statului, este o procedură pe care trebuie să o parcurgem. Astăzi, cred că îndeplinim undeva la 90-95 % grila respectivă. Ne vom consulta și cu Instituția Prefectului, dar eu zic că prima dată trebuie să ne uităm în curtea noastră, dacă locuitorii orașului Mioveni, tineretul, noi ne dorim”, a declarat primarul Ion Georgescu, care a amintit că e nevoie și de susținerea Consiliului Local și a partidelor din oraș care doresc să intre în proiect și în dezbaterile publice.
„Cu cât suntem mai uniți, cu atât suntem mai mulți. Cu cât suntem mai mulți, cu atât suntem mai convingători. Deci, eu cred că pentru viitorul nostru, ar fi bine municipiu. Rămâne să vedem. Azi a fost o primă discuție. Până la aprobare, probabil că mai trebuie 2-3 luni, dacă considerăm că este viabil și să treacă. Vă dați seama, ca să faci o cheltuială, să faci un referendum, și, după aceea, să fim dezamăgiți…”, a fost concluzia primarului.
0 Comentarii