Web Analytics
scris joi, 28.04.2022

Pastila de frumos. Din culisele celei de-a 43-a ediţii a Simfoniei Lalelelor

Inducând în eroare Primăria Pitești, un salariat al ADP, ing. Mircea Pungoci, întocmind chiar o istorie falsă a Simfoniei, insidios, a reușit să fie considerat printre creatorii manifestării; a urmat, pas cu pas, să înlăture dintre colaboratori pe chiar inițiatorii evenimentului, Institutul Pomicol de la Mărăcineni, și pe mine. Fără „creier”, Simfonia Lalelelor a alunecat, cam după 18-19 ediții, spre degradare, într-o direcție marcant administrativă, populistă, politizată. Prin numeroase “apeluri” în presă (fără acces în primărie), am încercat să intervin pentru a o menține pe linia elevată a unei manifestări spirituale. Nu am reușit!

Pastila de frumos. Din culisele celei de-a 43-a ediţii a Simfoniei Lalelelor

Prin 2010, dl. primar Pendiuc, în urma observațiilor mele în presă (ex. „Fără mici și bere la Simfonie”) și a taxării de către unii combatanți politici drept „Simfonia Penducilor”, pentru a o dezvolta în continuare în dimensiunile propriilor limite, a înscris Simfonia Lalelelor la OSIM pe numele primăriei, cu durată până în 2019. Fără buna-cuviință de a anunța măcar. S-a ajuns, în continuare, în epoca de tristă amintire a edililor Ionică, Apostoliceanu, Zidaru, să devină un adevărat târg, cu defilări, tumbe în cap și chiar renunțarea la esență, la expoziție, în 2018, când puternicul zilei, primarul Ionică, a considerat târgul de flori de pe străzi ca fiind suficient!

Aceste circumstanțe dăunătoare, permanent agravante, în viața Simfoniei Lalelelor m-au determinat să apelez la OSIM pentru a confirma o realitate, autor, pe fapte, al Simfoniei Lalelelor. Am primit certificatul de deținător al mărcii pe perioada 2019-2029. Din dorința naturală, de bună-credință, de a menține și dezvolta, pentru Pitești și poate pentru România, un eveniment cultural de primă mărime. Ce a urmat: alegerile locale și o nouă echipă la Primărie. Imediat după alegeri am întocmit o documentație cu propuneri pentru un “Nou început” al Simfoniei Lalelelor – prima filă reprezentând un elegant buchet de lalele cu o cromatică desăvârșită – urând d-lui primar Gentea, din partea Simfoniei Lalelelor, „bun venit”, cu speranța că îi va fi un desăvârșit dirijor. Ce a mai urmat: tăcere aproape doi ani, dar cu acțiune în culise.

Citește și Pastila de frumos. „Expoziţia Naţională Horticolă Permanentă” (I)

Cred că dl. primar Gentea a fost convins de unde reziduale din vechile administrații că acțiunea mea este a unui dușman de clasă (cum se numeau pe timpuri opozanții), solicitând, contra certificatului meu, aprobarea de la OSIM. Cu alte cuvinte, negarea că am creat pentru Pitești această bijuterie culturală. Totuși, un gest mai puțin cavaleresc, pe care Simfonia Lalelelor nu îl merita, mai ales că vine de la o persoană care dovedește, așa cum am mai consemnat, mari disponibilități pentru noblețe și rafinament. Îi doresc să le pună în operă în cursul mai multor mandate, în folosul adevăratei măreții a Piteștiului. În final, invitarea la propria-mi creație, vineri, 5 aprilie 2022. Am dat curs invitației, din respect pentru truda și greutățile ce le comportă organizarea unei astfel de manifestări în zilele noastre și, mai ales, pentru pasul îndrăzneț de a ieși din Casa Cărții.

Dacă în scurta-mi perioadă pe care o voi mai petrece sub soare voi fi solicitat pentru un modest aport la șlefuirea Simfoniei Lalelelor, o voi face cu plăcere. Dacă nu, voi vorbi despre Simfonia Lalelelor tot de la tribuna acestei frumoase pastile! La lumina zilei!
Dr. ing. Ilarie Isac

P.S. O remarcă importantă; fără tăiere de panglică. Felicitări!

Citește și Pastila de frumos. Expoziţia Naţională Horticolă (II)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită