Web Analytics

A murit pianistul român Radu Lupu

de | 19.04.2022 09:15 | Actualitate, Cultură

Marele pianist român Radu Lupu s-a stins din viață la vârsta de 76 de ani. Potrivit presei occidentale, acesta a murit în Elveția.

Radu Lupu s-a născut la Galați, în anul 1945, în familia avocatului evreu Meyer Lupu și a profesoarei Ana Gabor. La vârsta de 6 ani a început să studieze pianul cu Lia Busuioceanu și la vârsta de 12 ani a debutat cu un program complet de muzică compusă de el însuși.

Citește și: Camera Deputaților cumpără 600 de măști de gaze în valoare de 250.000 lei

Acesta a urmat liceul la Galați. După absolvirea Școlii Populare de Artă din Brașov, și-a continuat studiile la București, cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La șaisprezece ani, în 1961, a primit o bursă de studiu la Conservatorul din Moscova, unde a studiat 2 ani cu Galina Eghiazarova, apoi cu Heinrich Neuhaus și, mai târziu, cu Stanislav Neuhaus. Cariera sa a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 a cântat în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini, potrivit gandul.ro.

Multe publicații de profil din Europa, SUA, Japonia sau Australia, îl introduceau mai mereu în topul scurt al marilor pianiști ai lumii. De asemenea, a obținut numeroase premii internaționale, fiind decorat și de Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Citește și: Ședință nouă de Consiliu Local la Mioveni în Săptămâna Mare

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *