Web Analytics
scris miercuri, 02.07.2014

Pictorul iconar Camelia Darie expune pentru prima oară la Biblioteca Judeţeană

Săptămâna trecută, Biblioteca Județeană Argeș a găzduit vernisajul expoziției personale de icoane a tinerei artiste Camelia Darie, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu„ Argeș. Expoziția rămâne deschisă în holul central al Bibliotecii până vineri, 11 iulie. Camelia Darie este pictor iconar, autorizat de Patriarhia Ortodoxă Română. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici și a urmat cursurile Şcolii de Arte din Piteşti, clasa prof. Ileana Giura. Artista a absolvit şi cursurile de pictură bisericească în cadrul Patriarhiei Ortodoxe Române, clasa prof. Gheorghe Ioan Popescu.
În ultimii 13 ani, Camelia Darie a avut mai multe expoziții naționale, de grup și personale, unde a obținut mai multe distincții.
Și pentru că arta înseamnă a vedea frumosul din spatele fiecărui lucru sau ființe, am intrat în contact direct cu pictorul iconar Camelia Darie, o doamnă tânără, frumoasă și puțin timidă.
# Ce anume v-a influențat cel mai mult în formarea dumneavoastră ca pictor iconar?
– Punctul de răscruce în viața mea profesională a fost atunci când am renunțat la inginerie și am revenit la pasiunea mea din liceu – pictura. De data aceasta am abordat-o la modul cel mai serios, finalizându-mi studiile cu acel certificat de pictor bisericesc eliberat de Patriarhia Ortodoxă. Pictura bizantină a fost cea mai apropiată de sufletul meu și prin acest gen de artă am găsit modalitatea de a mă exprima mai bine.
# Ce vă inspiră? Care-i povestea lucrărilor dumneavoastră?
– Ca orice pictor de artă sacră, sursa de inspirație este Sfânta Scriptură, Vechiul și Noul Testament, Viețile Sfinților, Faptele Apostolilor și Erminia Picturii Bizantine. Consider că fiecare lucrare pe care am executat-o, mă refer la icoane fixe și mobile, troițe, biserici, a avut o influență asupra mea, începând cu studiul tematicii, abordarea tehnică, realizarea fizică a picturii și impactul pe care l-a avut asupra beneficiarului. Toate acestea, cumulate, m-au ajutat să evoluez artistic. Icoanele sunt simboluri sensibile care ne amintesc de prototipuri și ne conduc spre ele iar prin sfințirea lor, acestea ne dau sentimentul real al prezenței lui Dumnezeu. Pentru creștinul ortodox, icoana este mijlocul de întâlnire sau de comunicare între cel care se roagă, de o parte, și Dumnezeu sau sfinții de alta.
# Ca mod de viaţă și ca om de artă, ce reprezintă pictura pentru dumneavoastră?
– Arta sacră nu poate fi înțeleasă decât dacă este integrată în Biserică și în viața ei liturgică și sacramentală, deci oricine face acest gen de pictură trebuie să se integreze în acest univers. Pictura pentru mine este un mod de viață în credință și pace sufletească cu tot ce mă înconjoară.
Vă rog să vă descrieți în câteva cuvinte…
– Exigențele și canoanele impuse de acest gen de artă m-au transformat într-un om creativ în care latura spirituală trebuie să o domine pe cea senzorială. Toată învățătura creștină pe care am acumulat-o înaintea începerii oricărei lucrări, mi-a fost exemplu de viață, muncă, perseverență și tenacitate, dragoste față de Dumnezeu… și nu ar fi fost nimic din toate acestea dacă alături de mine, nu ar fi fost cei trei copii: Theo, David și Anto… care reprezintă universul meu de existență.
Miruna Matei

Pictorul iconar Camelia Darie expune pentru prima oară la Biblioteca Judeţeană

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Fără Carpaţi în Muscel

Ajuns la o jumătate de secol de exprimare, Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” nu va...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...