Web Analytics
scris joi, 19.06.2014

Caleidoscop

S-a născut institutoarea Tatiana Bobancu

În 1874 s-a născut la Piteşti institutoarea Tatiana Bobancu. Intelectual de aleasă cultură, a iniţiat şi condus, timp de 20 de ani, Ateneul Popular Gheorghe Ionescu-Gion din oraş.

John Moritt a amintit în memoriile sale

numărul mare de dughene negustoreşti existente în Piteşti
În anul 1794, negustorul Ioan Lango, din Compania grecească a Braşovului, avea mai multe prăvălii în reşedinţa Argeşului. În acelaşi an, călătorul englez John Moritt a amintit, în memoriile sale, numărul mare de dughene negustoreşti existente în Piteşti, precum şi faptul că ispravnicul judeţului, care vorbea franţuzeşte, era foarte politicos.

Farmaciile funcţionau după regulamentele austriece

În Piteşti, în anul 1836, şpiţerii funcţionau folosind regulamentele farmaciilor din Imperiul Habsburgic. În anul 1840, funcţionau la Piteşti mai multe farmacii printre care le amintim pe cea a Fr. Eitel şi La Salvator a lui Sontang.

În zona comunei Mărăcineni a existat un obicei străvechi

În zona comunei Mărăcineni a existat un obicei străvechi care îi avea ca protagonişti  pe tinerii care vroiau să afle cu ce fel de fată se vor căsători. În ultima noapte a anului, ei se adunau la una din case unde gazda avea aşezate pe o masă, mai multe oale de ceramică sub care se aflau diverse obiecte cum ar fi oglindă, săpun, cărbune, boabe de porumb sau grâu şi mămăligă. Când totul era pregătit, în odaie erau chemaţi flăcăii care îşi alegeau câte o oală pe care o întorceau ca să vadă ce obiect se află sub ea. Obiectele sugerau următoarele însuşiri fizice sau morale ale viitoarelor neveste. De exemplu, cărbunele sugera că fata este brunetă, oglinda reprezenta frumuseţea iar săpunul, murdăria. De asemenea, boabele de grâu ori porumb sugerau că fata va fi bogată, iar bucata de mămăligă era asociată cu ideea că viitoarea nevastă va fi lacomă.

Naţionalizarea unităţilor industriale

Pe 11 iunie 1948, printre cele mai importante unităţi industriale din Piteşti, intrate sub incidenţa Legii naţionalizării, s-au aflat Textila Românească, Ţesătoria Română, fabricile şi tăbăcăriile patronilor Constantin Dumitrescu şi Constantin Petrescu, precum şi Exploatarea de Electricitate.

(Informaţii selectate din “Piteşti-620,  memento” de Petre Popa. Rubrică realizată de Marius Ionel)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită