În ziua de 22 Februarie 1512 a murit Amerigo Vespucci , explorator italian, cel al carui nume avea sa dea denumirea continentului America. Amerigo Vespucci (născut la 9 martie 1454)
ORIGINEA NUMELUI DE „AMERICA”
La începutul secolului al XVI-dea, în orasul Saint Die din Lorena, a luat ființă un cerc geografic din care făceau parte câțiva tineri învățați.
Unul dintre ei, Martin Waldseemuller, a scris o mică lucrare intitulată „Introducere în cosmografie” („,Cosmographiae introductio”), care a fost publicată în 1507. În anexă, lucrarea cuprindea două scrisori ale lui Amerigo Vespucci, în traducere latină.
În cartea lui WaldseemuHer se întâlnește pentru prima oară numele de „America”. După ce amintește că scriitorii din antichitate împărțeau pământul locuit în trei parti — Europa, Asia și Africa — cărora „li s-a dat numele după niște femei”, Waildseemuller scrie: „Acum aceste continente sânt mai bine cunoscute, iar Amerigo Vespucci a descoperit un al patrulea continent.
Nu văd de ce, cine și cu ce drept ar putea să interzică numirea acestui continent Ţara lui Amerigo sau America”.
Nu se poate presupune ca prin această declarație Waldseemuller ar fi vrut să știrbească câtuși de puțin gloria lui Columb. Pentru el, ca și pentru alți geografi de la începutul secolului al XVI-lea, Columb și Vespucci erau cei care au descoperit pamînturi noi, însă în părți diferite ale lumii.
Columb nu a făcut decât să cerceteze mai mult Asia: contemporanii săi credeau că pământurile descoperite de el erau insule și peninsule ale Lumii vechi — o parte din Asia de est tropicală, după cum teritoriile descoperite de Cabot (tatăl și fiul) li se păreau a fi o parte din Asia de nord-est cu clima rece.
Vespucci însă „descoperise al patrulea continent, „Lumea nouă”, un continent necunoscut „celor din antichitate”, care se întindea de ambele părți ale ecuatorului, ca și Africa, dar care este despărțit de Africa prin oceanul Atlantic.
Recapitulând, trebuie menționat ca Vespucci a fost primul european ajuns în Brazilia. De asemenea, fost primul ce a călcat pe coastele Uruguayului și Argentinei.
Citește și: „Procesele reeducării. 1952-1962”
0 Comentarii