Sărbătorită anual la data de 15 februarie, Ziua mondială a hipopotamilor (#WorldHippoDay) este un prilej de a aprecia aceste mamifere semiacvatice.
Potrivit experţilor, specia a evoluat în Africa cu circa 8 milioane de ani în urmă. Deşi aparent seamănă cu caii şi porcii, hipopotamii sunt de fapt înrudiți cu balenele, delfinii şi marsuinii. În prezent, hipopotamii trăiesc în ţări precum Zambia şi Tanzania.
În anul 2006, Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) a clasat hipopotamii drept specie vulnerabilă după ce a stabilit că populaţia a scăzut cu până la 20% în ultimele două decenii. Seceta a dus la pierderea habitatului, vânătoarea şi braconajul hipopotamilor pentru carne şi dinţii din fildeş reprezentând de asemenea o mare ameninţare.
Citește și: Purtarea măștii, printre primele restricții ce vor fi eliminate
Hipopotamii îşi pot ţine respiraţia sub apă până la cinci minute. Unul dinte motivele pentru care hipopotamii petrec atât de mult timp sub apă este pentru a-şi proteja pielea de razele soarelui. Le place totodată să se tăvălească prin nămol întrucât îi ajută să se răcorească. Hipopotamii sunt recunoscuţi pentru masivitatea lor (un exemplar poate cântări 1.300 de kilograme), dar şi pentru viteza de deplasare – pot alerga cu circa 30 de kilometri pe oră. Înzestraţi cu colţi masivi şi cu o natură agresivă, hipopotamii sunt animale foarte periculoase: ucid circa 500 de oameni în fiecare an în Africa.
0 Comentarii