În ultima vreme, eforturile făcute de cercetătorii medicali au dus la dezvoltarea vaccinurilor adresate coronavirusului. Experiența superioară câștigată în acest demers științific a dus la descoperirea, după decenii de așteptare, a vaccinului antimalaric. Iată însă că, în plină pandemie, se fac progrese și în alte domenii medicale.
Dr. Adrian Tase: ”Premiera medicală a anului 2022 a avut loc săptămâna trecută la Baltimore, unde s-a transplantat la om cordul unui porc modificat genetic. Operația a durat 8 ore și a fost încununată de succes. Noua inimă creează puls, creează presiune, deci funcționează, declară chirurgul Griffith, autorul intervenției chirurgicale. După ce «fratele porc» a oferit speciei umane prima insulină, trofice hepatice și chiar valve cardiace biologice, acum devine furnizor de piese de schimb. Omul poate beneficia pe scară largă de cordul suin modificat genetic, pentru că banca de organe nu face față cererii. Având în vedere afinitățile tisulare dintre porc și om, se va dezvolta tehnica transplantului și pentru alte organe. În sens anecdotic, ne putem întreba dacă, în aceste condiții, teoria evoluționistă nu ar trebui regândită pentru secolul 21.
Citește și Dr. Adrian Tase: ”Vaccinarea trebuie continuată în ritm alert!”
Apropo de transplant, pacienții din această categorie sunt cei mai vulnerabili la infecția Covid, de aceea la acest segment de pacienți vaccinarea este obligatorie, inclusiv cu doza booster. Virusul rămâne imprevizibil. Recenta declarație a doctorului Fauci, potrivit căreia și persoanele vaccinate pot face infecții «breakthrough», a șocat. De asemenea, personalități din domeniul epidemiologiei mondiale au rezerve față de vaccinarea multiplă. Nu trebuie să uităm, însă, că vaccinul protejează împotriva formelor grave cauzatoare de moarte, unde chiar face diferența. Iar imunizarea de turmă se realizează cel mai rapid prin vaccinare, existând riscul ca în țările cu rată redusă de imunizare Covid-19 să rămână o boală endemică după terminarea pandemiei. Testarea în masă este importantă atunci când este urmată de decizii medicale la cei depistați pozitivi. O adevărată demonstrație în acest domeniu fac acum chinezii la Tianjin, unde, pentru 20 de rezidenți găsiți pozitivi, testează tot orașul de 14 milioane de locuitori. Premierul britanic vorbește deja de obișnuința de a trăi cu virusul. Totuși, este greu de conceput ca virusul să devină, ca să spunem așa, un «membru al familiei».
Cum suntem acum, în România, în fața valului 5? În primul rând, cu lecțiile învățate din experiența usturătoare a valului 4. Apoi, cu experiența valului 5 din Africa de Sud, unde numărul deceselor adăugate nu a fost semnificativ. Mai avem avantajul că fluxul vine de la vest spre est și putem învăța de la țările UE care se confruntă cu exacerbarea pandemică încă din perioada sărbătorilor. Procentul de vaccinare a mai crescut, chiar dacă este mult sub media europeană. Avem un ministru al sănătății cu expertiză profesională înaltă, care ia deja măsuri. Dacă în țara noastră, deși alegerile sunt peste câțiva ani, politicienii se sfiesc să-i «deranjeze» pe nevaccinați, în Franța, președintele Macron le adresează mesaje de dispreț maxim. Diferența politică este că acolo alegerile bat la ușă, iar nevaccinații sunt extrem de puțini”.
0 Comentarii