În cadrul seriei de articole ”Originile bucuriei” au fost prezentate concepte importante și benefice pentru viața noastră. Am învățat împreună ce este reziliența și cum să o clădim, am aflat beneficiile gratitudinii și ale generozității. În acest articol, ultimul din această serie, vom discuta despre un concept-cheie, și anume iertarea. Cum am trecut într-un nou an și este cel mai bun moment să ne împăcăm cu trecutul, ar fi bine să acordăm iertare pentru cei care ne-au greșit și, mai ales, nouă. Este esențial, totuși, să înțelegem că a ierta și a uita, în ciuda înțelegerii populare, nu este posibilă și nu este o atitudine sănătoasă. Este posibil să iertăm aproape orice, nu totul, și prin aceasta vom scoate din preocuparea minții conștiente resentimentele și trauma suferită, însă amintirea, orice am face noi, va rămâne disponibilă, dar la un nivel preconștient și cu o încărcătură afectivă micșorată.
Cu toții am trecut prin dezamăgiri, despărțiri, trădări sau situații în care granițele personale ne-au fost încălcate, ceea ce ne-a lăsat cu resentimente și ranchiună la adresa persoanelor respective. Dar ce este mai exact iertarea și ce impact are în viața noastră?
Iertarea înseamnă să alegi să accepți ceea ce s-a întâmplat, așa cum s-a întâmplat, mai degrabă decât ceea ce ar fi putut sau ar fi trebuit să se întâmple. Iertarea înseamnă să pășim în prezentul nostru, mai degrabă decât să ne menținem ancorați în trecut. Iertarea are efecte benefice asupra sănătății mintale prin reducerea anxietății, depresiei și a stărilor de furie, dar și îmbunătățirea comportamentelor alimentare și disponibilitate afectivă pentru tine și ceilalți.
Citește și Cum recunoaştem depresia?
Care sunt paşii pentru a ierta cu adevărat?
Potrivit cutumelor religioase, nici măcar iertarea divină nu este necondiționată: ”Adevărata iertare nu poate fi oferită până când faptașul nu a cerut-o și câștigat-o, prin spovedanie, căire și reparație”. Trei pași importanți pot schimba poziția din victimă în cea de iertare: răzbunarea, reparația și reconsiderarea. Răzbunarea ajută victima (pune Eul din o poziție pasivă în una activă) și crește senzația de putere și stima de sine. Esențial este să știm că pot apărea consecințe care nu merită răzbunarea și ar fi bine ca aceasta să fie în fantasmă sau la un nivel minim, prin ignorare, sarcasm, malițiozitate. Această răzbunare, care nu presupune consecințe grave, pune temelia pentru empatie adresată persoanei care ne-a greșit și reduce ranchiuna. Reparația este pasul următor care ne apropie de iertare. Aceasta se poate face de agresor prin recunoașterea publică (nu este suficient doar în privat) a greșelii și este urmată de o reparație emoțională și/sau materială. Toate acestea vor funcționa ca un medicament pentru rana pricinuită. Ulterior se poate acorda iertarea și, în urma unui act de iertare adevărat, aceasta va fi însoțită de bucurie de ambele părți.
Citește și Cum ne pregătim mental pentru noul an şcolar?
Sunt unii însă care nu pot ierta/nu se pot ierta și aceștia aparțin celor care au tulburări de personalitate. Narcisiști, paranoizi și antisociali se iartă pe ei rapid, nu își asumă responsabilitatea pentru consecințe, dar nu-i iartă pe ceilalți. Masochiștii îi iartă pe ceilalți, dar nu se pot ierta pe ei înșiși și se pedepsesc continuu, deși poate iertarea a fost acordată demult.
Iertarea are beneficii fiziologice și psihologice. Aceasta este asociată cu un sistem imunitar mai puternic și o rată de mortalitate mai scăzută, în timp ce resentimentele și lipsa iertării cresc ritmul cardiac și tensiunea arterială (Toussaint et al., 2016).
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician, Clinica Senex
www.clinicasenex.ro
Citește și Sănătatea mintală la locul de muncă
0 Comentarii