Săptămâna trecută, la Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș a avut loc un dublu eveniment editorial. Astfel, au fost lansate, în prezența autorilor, cartea de poezie „Sissi” de Pavel Șușară și cartea de critică și istorie literară a profesorului universitar, Nicolae Oprea – „Cronicar întârziat – între generații”.
Moderatorul acestui eveniment, poetul Dan Mircea Cipariu, a prezentat cartea criticului și istoricului de artă, Pavel Șușară, „Sissi”, un volum scos în condiții grafice și vizuale deosebite la Editura Tracus Arte, punând accent pe rafinamentul și aristocrația spirituală a autorului.
„Sissi” este un poem „fluviu” care ne garantează „certe delicii culturale și intelectuale deosebite”. Este o carte seducătoare aflată la intersecția dintre ficțiune și inserturi livrești, este un proiect cultural în sensul unei construcții literare și vizuale, toate acestea dând valoare acestei povești fabuloase. Șușară a scris acest text ținând cont de mitul comorii și fantasticului, născându-se astfel o carte specială cu timbre şi scrisori netrimise, expeditorul fiind chiar autorul care ambalează între coperte enunţul literar de mare rafinament și obsesia acestuia pentru împărăteasa Sissi, „marea sa iubire din copilărie şi până astăzi”.
Poetul Mircea Bârsilă a vorbit despre a paisprezecea carte a criticului literar Nicolae Oprea, „Cronicar întârziat – între generații”, volumul fiind dedicat generaţiei optzeciste din ţară, cu precădere din Argeş.
„Cronicar întârziat – între generaţii” conţine cronici „întârziate”, impuse de „ordinea preferenţială, guvernând aievea succesiunea lecturilor” criticului, cronici apărute iniţial în rubrica cu acelaşi titlu din revista Argeş, „cu prelungiri sporadice în alte reviste: Vatra, Viaţa românească, Euphorion, Poesis, Ramuri”. Privitor la structura volumului, Nicolae Oprea notează în Pretext: „Fragmentele critic reunite în acest volum au fost aranjate în ordinea cronologică a vârstei scriitorilor vizaţi (cu rare excepţii, motivate de dinamica generaţionistă) în trei segmente diferenţiate tacit: şaizecişti, optzecişti şi nouăzecişti.
„Sunt încântat că Biblioteca Județeană a găzduit un astfel de eveniment care a strâns laolaltă oameni de cultură argeșeni, iubitori de carte și de frumos… ”, a afirmat Mihail Sachelarie, directorul Bibiliotecii Județene ”Dinicu Golescu” Argeș.
Miruna Matei
Spectacol cu casa închisă la Pitești
Duminică, 24 noiembrie, de la ora 19, la Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, publicul va...
0 Comentarii