Web Analytics
scris joi, 02.09.2021

Violențe sexuale și abuzuri fizice ale unor asistenți maternali asupra minorilor luați în plasament. Avocatul Poporului vrea măsuri de urgență

 

Violențe sexuale și abuzuri fizice ale unor asistenți maternali asupra minorilor luați în plasament. Avocatul Poporului vrea măsuri de urgență

Avocatul Poporului, prin Biroul Teritorial Pitești, s-a autosesizat în urma unor articole din massa media centrale, potrivit cărora, au fost înregistrate sesizări privind fapte de violență sexuală ai unor angajați, asupra unor minori sau persoane cu dizabilități din centrele sociale sau în grija unor asistenți maternali. Privitor la aceste semnale grave, Biroul Teritorial Pitești al Avocatului Poporului, care are în aria de competență județele Argeș și Vâlcea, a solicitat informații la direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului din cele două județe, prin răspunsurile oferite, cele două autorități confirmând faptul că, între 2019 și 2021, au existat asemenea plângeri privind acte de abuz sau neglijare la adresa asistaților. Mai exact, au fost confirmate fapte de agresiune sexuală și abuz fizic asupra minorilor aflați sub măsură de protecție socială la asistenți maternali profesioniști. Din păcate, în cazul acestora, legislația prevede doar condiții privind garanțiile morale pe care trebuie să le îndeplinească persoana sau familia care primește copilul în plasament dar nu reglementeazăși evaluări psihologice care ar putea preveni riscul devierilor comportamentale. În plus, pe perioada pandemiei au fost sistate vizitele neanunțate la asistenții maternali, verificările făcându-se doar online, prin apeluri video.

Citește și Avocatul Poporului vs. Guvern: „multe victime ale agresiunilor sexuale nu îndrăznesc să vorbească despre ceea ce li s-a întâmplat”

Instituția Avocatul Poporului a emis astfel, o recomandare pentru președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții în care solicită un program pentru pregătirea temeinică aspecialiștilor în prevenirea, identificarea și gestionarea oricăror cazuri de violență și abuz sexual împotriva copiilor, un set de măsuri de răspuns la urgențe precum și măsuri suplimentare pentru evaluarea morală și psihologică a persoanelor care îndeplinesc calitatea de asistenți maternali sau care urmează să primească această calitate. Florica Cherecheș, șeful respectivei autorități va trebui să își însușească recomandarea în termen de 90 de zile de la primire.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită