Personalitatea, concept central al psihologiei, a cunoscut multe conceptualizări și semnificații, ținând cont de modul în care era privită, de un anume teoretician, natura sau efectele ei. Astfel, a dobândit înțelesuri multiple: aspectul exterior al omului, amintind de înțelesul original (masca); funcția socială îndeplinită de un om; actorul însuși care joacă un rol, ca și omul care îndeplinește o funcție socială; ceea ce conferă valoare omului, calitățile lui.
Aceste sensuri ale termenului de personalitate ne conduc la concluzia că personalitatea poate fi definită atât din exterior, ca efect produs de un individ asupra celorlalți (ansamblul trăsăturilor și conduitelor umane care provoacă răspunsuri psihocomportamentale din partea celorlalți), cât și din interior, ca structură intimă a elementelor biologice înnăscute (instincte, trebuințe, tip de activitate nervoasă superioară), psihologice (limbaj, gândire, imaginație) și socio-morale, achiziționate în procesul socializării (norme comportamentale, valori sociale, convingeri, idealuri).
Abordarea complexă a personalității, din unghiul mai multor științe umane, a determinat ca ea să primească mai multe înțelesuri. Astfel, antropologia filosofică privește esența și sensul vieții în care personalitatea se manifestă. Aristotel lega esența umană de capacitatea omului de a-și produce mijloacele de a trăi (homo economicus), Rene Descartes consideră definitorie pentru om raţiunea, iar Ernest Cassier arată că specificitatea omului stă în puterea de creație și manipularea simbolurilor. Un alt antropolog, Ralph Linton, arată că personalitatea, ca realitate psihologică, reprezintă o preocupare veche, la fel de veche ca specia umană. Omul maimuță a diferențiat că unii erau mai calmi, alții mai apatici, unii mai prietenoși, iar alții mai singuratici. În prima din lucrările sale, devenită punct de referință în domeniu, Allport definea personalitatea ca „organizarea dinamică a sistemelor psihofizice care determină adaptarea originală a individului la mediul său”. Mai târziu, reluând tema într-o altă lucrare, psihosociologul american include și alte note: „Personalitatea este organizarea dinamică în cadrul individului a acelor sisteme psihofizice care determină gândirea și comportamentul său caracteristic”.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro
Citește și Freud, despre personalitate
0 Comentarii