Îl cheamă George Alexandru Ghiță, dar prietenii îi spun Patty. De 17 ani e Mutu’ cetei de căluşari din Costești. Patty are 30 de ani, este căsătorit și are un băiețel de 4 ani. Se deosebește de ceilalți Muți, în primul rând, prin vestimentația complet neagră, mult prea simplă și elegantă pentru rolul pe care îl îndeplinește, aceasta fiind completată, nu întâmplător, de un look sofisticat, căci Patty este make-up artist. Și-a descoperit talentul la desen în clasa a X-a, la un concurs național, și de-atunci a încercat de toate. Și pictură, și desen artistic, dar a rămas la tatuaje. Așa că și-a făcut propriul salon acasă, la Stârci. Primii clienți i-au fost chiar tovarășii de ceată.
„Sunt dracu’ gol, dar îngerul meu păzitor mă ajută să mă spăl de păcate” – cam așa se prezintă Mutu’, all black, tatuat și cu părul vopsit verde fosforescent
Patty este cel mai important membru al cetei, umblă întotdeauna mascat, poartă în mână o sabie, fiind cel care generează momentele comice. Ca la orice Mut, tot ceea ce face el sunt atribute ale zeului atotputernic: fertilizează femeile sterpe, căsătorește fetele nemăritate, tratează bolnavii luați din Căluș, are autoritate deplină asupra călușarilor, inclusiv asupra Vătafului.
În timpul jocului face, după legea lui, tot ceea ce își dorește: oprește lăutarii să cânte ca să facă el tot felul de năzdrăvănii, se amuză, joacă, nu răspunde la comenzile Vătafului, iese și intră când poftește din dans, îi face pe călușari să comită greșeli în timpul dansului și apoi îi pedepsește, lovindu-i cu sabia pe spate sau peste picioare, îmbrățișează femeile și fetele, se repede după copii, speriindu-i.
Recunoaște că năzdrăvăniile Mutului nu sunt pe placul tuturor. Unii, care nu știu ce înseamnă, de fapt, ritualul Căluşului, sunt chiar oripilați de gesturile lui obscene și mai ales de expunerea ostentativă a falusului supradimensionat, din lemn – un accesoriu definitoriu pentru Mutu’ din Căluș. Multe gazde doresc să nu fie Mutu’ în peisaj și atunci este exclus din joc. Dar Călușul fără Mut nu e Căluș. Căci „despre asta este Călușul, despre înmulțirea omului”, intervine explicit vătaful Cristi Călin.
Pe la spectacole, pe scenă, se joacă fără Mut. Dar în bătătură e altceva. Aici Călușul alungă Răul, vindecă trupuri și suflete. Le aduce oamenilor bucurie și spor. Căluşul înseamnă viață, de aceea Patty e categoric: „Nu mă las de Căluș orice ar fi. Îl joc de la 12 ani și am să-l joc pân-oi muri”.
Elena Iagăr
Citește și La Şcoala Populară de Arte, profesorii şi elevii sunt de neclintit: „Noi păstrăm tradiţia!”
Citește și Regal muzical „Sus pe Argeş la izvoare” oferit de Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti
0 Comentarii