Web Analytics
scris sâmbătă, 26.06.2021

Ziua Drapelului Național, celebrată la Pitești. Prefectul, primarul și alți reprezenanți ai județului au fost prezenți la eveniment

Ziua Drapelului Național a fost celebrată în Pitești prin mai multe ceremonii religioase și militare.
Programul a debutat cu slujba de sfințire a Drapelului Național, eveniment oficiat la Biserica Sf. Gheorghe. Pe platoul din fața Casei Armatei a avut loc ceremonia publică militară de înălțare a Drapelului României, în cadrul căreia s-a prezentat onorul.
Apoi, tricolorul a fost înălțat pe catarg, în acordurile Imnului naţional al României.
Despre însemnătatea și simbolistica Drapelului Național a vorbit directorul Muzeului Județean Argeș, Cornel Popescu.
Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003). De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. Documente sigilografice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roşul în partea superioară, galbenul în mijloc şi albastrul la bază. De asemenea, proporţia culorilor nu a fost aceeaşi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare). Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul şi chiar a lui Ştefan cel Mare.
 În anul 1834, voievodul Ţării Româneşti, Alexandru Ghica a atribuit armatei ca steag tricolorul, cu cele 3 culori – roşu, galben şi albastru – consfinţirea steagului având loc prin decret în timpul Revoluţiei Paşoptiste, când s-a precizat că pentru stindard ,,culorile sunt albastru închis, galben deschis şi roşu carmin”, dispuse vertical.
Drapelul Naţional, este un simbol sfânt al unităţii naţionale, simbol pe care înaintaşii noştri l-au apărat cu demnitate şi onoare; de aceea avem datoria de a cultiva pentru generaţiile viitoare conştiinţa apartenenţei la ţară, la neam, la valorile identitare românești.
La eveniment au mai participat reprezentanți ai administrațiilor publice centrale, județene și locale: prefectul Emilia Mateescu, primarul municipiului Pitești Cristian Gentea, parlamentarii Nicolae Georgescu și Mircea Chelaru, consilierii județeni Cristina Popa și Viorel Enache și reprezentanți ai societății civile.

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită