Web Analytics

Menţinerea gratuităţii racordării consumatorilor casnici la energie electrică şi gaze, în atenţia senatorului Dănuţ Bica

de | 24.06.2021 13:17 | Actualitate, Economie, Politica si Administratie

Dănuț Bica, senator PNL de Argeș, s-a adresat președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriță, în privința menținerii gratuității prevăzute de Legea nr. 290/2020 pentru racordarea consumatorilor casnici la rețelele de distribuție a energiei electrice şi gazelor naturale.

Dănuț Bica: ”Conform prevederilor Legii nr. 290/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 106/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, precum şi pentru modificarea unor acte normative, în cazul clienților casnici, operatorul de distribuție are obligația racordării lor în termen de maximum 90 de zile de la data obţinerii autorizaţiei de construire, iar «recuperarea costurilor de racordare, inclusiv proiectare, se realizează cu amortizare accelerată într-o perioadă de 5 ani, prin tarifele de distribuţie în conformitate cu reglementările ANRE». Potrivit informațiilor apărute recent în spațiul public, Ministerul Energiei și ANRE ar intenționa să modifice, la numai câteva luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 290/2020, acest regim de gratuitate pentru racordarea clienților casnici la rețelele de distribuție a energiei electrice şi gazelor naturale.

O eventuală revizuire a prevederilor legale respective ar genera o restrângere a accesului consumatorilor casnici la cele două categorii de utilități de bază. Având în vedere faptul că în opinia publică există temerea renunțării la această facilitate, fapt reflectat și prin numărul foarte mare al solicitărilor de racordare înregistrate în ultimul timp, vă solicit următoarele precizări: 1. Intenționează Ministerul Energiei și ANRE să propună modificări legislative care să conducă la eliminarea sau restrângerea dreptului de racordare gratuită a consumatorilor casnici la rețelele de distribuție a energiei electrice şi gazelor naturale? Dacă răspunsul este afirmativ, în ce vor consta aceste modificări?; 2. Care este efectul estimat al menținerii gratuității racordării prin recuperarea costurilor prin tarifele de distribuţie asupra facturilor finale emise consumatorilor casnici?; 3. Pentru a diminua impactul racordării gratuite asupra tarifelor de distribuţie percepute consumatorilor casnici, a fost analizată posibilitatea extinderii termenului de amortizare la o perioadă mai mare de 5 ani?”.

Citește și Senatorul Dănuţ Bica vrea perdele forestiere pentru protecţia A1

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii