Web Analytics
scris miercuri, 30.10.2013

Scandal la fosta Grădiniţă 11 din Piteşti. Gaură de 130 milioane lei vechi din contribuţia la hrana copiilor

# În 2010, părinții au depus plângere la poliție împotriva fostei directoare Elena Iordache și a educatoarei Natalia Dincă (foto). Suma descoperită lipsă la vremea respectivă a fost mult mai  mare, de 300 de milioane lei  vechi. La începutul lunii octombrie, Inspectoratul Şcolar Argeş a primit o reclamaţie semnată de părinţii de la grupa mijlocie „step by step” a Grădiniţei cu Program Prelungit „Castelul Fermecat” din Piteşti (fosta Grădiniţă nr. 11). În respectiva petiţie, pe care am primit-o şi noi la redacţie, părinţii atrag atenţia asupra unui lung şir de nereguli care o vizează în primul rând pe directoarea Leontina Dănuţ, dar şi pe educatoarea de la grupa respectivă, Natalia Dincă.

Scandal la fosta Grădiniţă 11 din Piteşti. Gaură de 130 milioane lei vechi din contribuţia la hrana copiilor

Educatoare plătită de două ori pentru aceeaşi muncă prestată

Una dintre problemele semnalate în textul reclamaţiei este faptul că una dintre educatoarele de la  grupa mijlocie a fost plătită de două ori pentru activitatea didactică desfăşurată. Şi probabil vă întrebaţi cum a fost posibil acest lucru. Ei bine, la Grădiniţa cu Program Prelungit „Castelul Fermecat” educatoarele lucrează pe două schimburi, de la ora opt dimineaţa până la ora şase seara, adică un cadru didactic dimineaţa şi altul după-amiaza. Copiii de la grupa mijlocie „step by step” au început anul şcolar cu educatoarele Natalia Dincă şi Leontina Dănuţ, care este totodată şi directoarea unităţii şcolare. Iar faţă de grupele tradiţionale, o grupă „step by step” presupune, pe lângă cele două educatoare care lucrează pe ture diferite şi un ajutor de educatoare, care să participe la activităţile didactice desfăşurate dimineaţa. În timp ce pentru educatoarele principale angajatorul este Inspectoratul Şcolar, ajutorul de educatoare este angajat şi plătit exclusiv de Asociaţia de părinţi. Aşa cum vă spuneam, principala problemă semnalată de părinţi a fost faptul că educatoarea Natalia Dincă le-a fost băgată pe gât şi ca ajutor de educatoare, aceasta fiind plătită de două ori, odată de IŞJ Argeş şi a doua oară de Asociaţia de părinţi, pentru una şi aceeaşi activitate prestată. Ceea ce nu este deloc normal, având în vedere că o perioadă, cealaltă educatoare, Leontina Dănuţ, a fost în schimbul doi, iar dimineaţa, copiii – în număr de aproape 40 la grupa respectivă – au fost supravegheați de educatoarea principală Natalia Dincă şi de ajutorul de educatoare… Natalia Dincă. Adică de o singură educatoare, dar plătită de două ori. Şi dacă mai punem la socoteală şi faptul că suma pe care un părinte o plăteşte în fiecare lună pentru ajutorul de educatoare este de 20 de lei, la 38 de copii în grupă… rezultă încă un salariu!

„Generalul” Florin Gardin: „Vom face verificări”

„Doamna educatoare Dincă Natalia a luat contribuţia de hrană de la unii părinţi şi apoi am apărut ca restanţieri pe uşa căminului – nu ştim ce s-a întâmplat cu banii noştri. (…)Anul trecut au fost probleme: copil cu capul spart, vânătăi, zgârieturi pentru că sunt foarte mulţi copii şi dimineaţa au fost cu o singură persoană, nu ştim de ce nu a fost şi a doua, pentru că noi am plătit-o”, mai susţin părinţii în reclamaţie. Dar nici directoarea Leontina Dănuţ nu a scăpat de acuze, fiind reclamată la pachet cu educatoarea Dincă, fiindcă nu şi-a desfăşurat activitatea la grupă şi că nu a luat nicio măsură în ceea ce priveşte aspectele semnalate. Mai trebuie să vă informăm că reclamaţia părinţilor nemulţumiţi a ajuns la IŞJ Argeş abia la câteva ore după ce noi o studiasem deja. Contactat de noi, inspectorul general Florin Gardin ne-a răspuns sec că: „Scrisoarea este semnată de un grup de părinţi, deci este anonimă. Inspectoratul Şcolar de obicei nu răspunde reclamaţiilor anonime, dar vom face verificări la grădiniţa respectivă”. Şi, din câte am înţeles, ulterior, jalba părinţilor de la Grădiniţa nr. 11 a fost repartizată de „general” inspectoarei Maruţa Ristoiu de la Învăţământ Preşcolar pentru soluţionare.

25 de restanţieri la grupa mijlocie, printre care şi educatoarea reclamată

După ce ne-am convins că scrisoarea părinţilor de la Grădiniţa nr. 11 nu prezintă prea mare interes pentru Inspectoratul Şcolar Argeş, ne-am deplasat chiar noi la  Grădiniţa „Castelul Fermecat”. Listele cu restanţierii la plata contribuţiei de hrană erau afişate chiar pe uşa de la intrare, lider la acesată categorie fiind chiar grupa mijlocie „step by step” a educatoarei reclamate, Natalia Dincă, cu 25 de restanţieri pe perioade lungi, chiar şi de o lună şi jumătate. Asta în timp ce alte grupe aveau doar unu, doi sau trei restanţieri. Iar un număr de 25 de restanţieri din totalul de 38 de copii presupune că aproape 78% dintre părinţi nu mai plătiseră contribuţia la hrană a copilului de cel puţin o lună. Şi automat ne-a trecut prin minte întrebarea: din ce fonduri se mai achiziţionează totuşi hrana copiilor, de vreme ce numărul restanţierilor este uriaş? Mai trebuie spus că pe lista restanţierilor la plata contribuţiei pentru hrană era trecută şi fiica educatoarei Natalia Dincă, înscrisă tot la grupa mijlocie „step by step”.

Cum au dispărut, în 2010, trei sute de milioane de lei vechi ca prin farmec

Încă de acum trei ani, Grădiniţa „Castelul Fermecat” din Piteşti a fost implicată într-un scandal de proporţii generat de restanţele uriaşe acumulate prin neplata contribuţiei la hrană. La vremea respectivă, fosta directoare Elena Iordache şi educatoarea Natalia Dincă strângeau de la părinţi contribuţia la hrana copiilor. Aşa că, automat, când s-a descoperit în bugetul grădiniţei o gaură uriaşă de 300 de milioane lei vechi, toate privirile s-au îndreptat către cele două cadre didactice, incidentul ajungând la vremea respectivă şi în paginile ziarelor. „Ştiu că în 2010 au existat discuţii între Grădiniţa nr. 11, centrul bugetar de care ţinea şi Primăria Piteşti din cauza unor probleme financiare legate de neplata contribuţiei la hrană. La acea grădiniţă a fost o luptă continuă între actuala directoare, Leontina Dănuţ şi fosta directoare, Elena Iordache, care a pierdut funcţia, primind calificativul nesatisfăcător şi din cauza acestui prejudiciu. Era vorba iniţial de 300 de milioane, atât se acumulaseră în prima fază, apoi suma a crescut. La momentul respectiv au fost depuse şi plângeri la poliţie. Bănuiesc că au fost soluţionate şi banii au fost recuperaţi cumva”, ne-a spus Gabriel Bratu, care ocupa funcţia de inspector şcolar general la vremea respectivă. Şi pentru că situaţia contabilă a grădiniţelor este raportată Primăriei Piteşti, i-am solicitat şi viceprimarului Laurenţiu Zidaru un punct de vedere referitor la această situaţie. „La Grădiniţa nr. 11 este o problemă veche, care nu s-a reactualizat. Directoarea spune că pentru a merge lucrurile mai bine a cerut banii de la părinţi pe două luni. A făcut o listă cu cine a dat banii şi cu cine nu a dat pe care a afişat-o la intrare. Lista nu are legătură cu problema mai veche”, ne-a spus vicele Zidaru.

Directoarea Leontina Dănuţ mai are de recuperat… doar 130 de milioane

De partea cealaltă, directoarea Leontina Dănuţ susţine că plângerea făcută în 2010 împotriva educatoarelor Elena Iordache şi Natalia Dincă a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi că nu a fost descoperit încă responsabilul pentru gaura de 300 milioane lei vechi din bugetul grădiniţei. Directoarea mai spune că o mare parte din bani a fost returnată de cele două educatoare – deşi vinovaţii nu au fost încă descoperiţi! – şi că acum prejudiciul s-ar mai ridica la doar… 130 de milioane. Referitor la reclamaţia făcută acum de părinţi, Leontina Dănuţ a recunoscut că educatoarea Natalia Dincă a fost plătită de două ori, dar că părinţii au dorit ca Natalia Dincă să fie în acelaşi timp şi educatoare, şi ajutor de educatoare la grupă. Directoarea mai spune că în momentul în care părinţii au cerut acest lucru, i-a informat despre dispariţia de acum trei ani a celor 300 de milioane de lei din contribuţia la hrană. În privinţa numărului mare de restanţieri de pe uşa căminului, directoarea spune că lista a fost redactată înainte de 30 septembrie, că unii părinţi au plătit cotizaţia, dar listele nu au mai fost actualizate, fără a preciza totuşi că banii de hrană au fost ceruţi la începutul anului şcolar pentru două luni, şi nu pentru o lună cum cer directoarele celorlalte grădiniţe din Piteşti.

O mămică a recunoscut că băieţelul ei a venit acasă muşcat de un alt copil

Pentru a ne forma o imagine mai clară asupra situaţiei de la Grădiniţa „Castelul Fermecat” am abordat şi două mămici de la grupa „step by step” a Nataliei Dincă. Ambele doamne au preferat să-şi păstreze anonimatul, dar ne-au spus că apar într-adevăr foarte mulţi restanţieri pentru că se plăteşte contribuţia la hrană pentru două luni odată. „E foarte greu două luni odată. Nu este regula asta în altă parte, dar e la înţelegere. Ştiu că toţi părinţii au fost de acord cu plătirea de două ori a educatoarei. O singură mămică a refuzat. Dacă nu mi-ar place educatoarea sau condiţiile mi-aş lua frumuşel copilul şi l-aş muta la altă grupă”, ne-a spus una dintre mămici. Care a recunoscut că băieţelul ei s-a întors într-o zi acasă muşcat de un alt copil, dar că a pus incidentul pe seama faptului că sunt treizeci de copii, iar educatoarea una singură. O altă mămică ne-a spus că acum, după depunerea reclamaţiei la IŞJ Argeş, copiii au la grupă nu mai puţin de… trei educatoare şi că părinţii nu înţeleg de ce sunt atât de multe – deşi, legal vorbind, atâtea trebuie să existe – motiv pentru care au solicitat o şedinţă cu părinţii pentru a primi explicaţii.

Natalia Dincă: „Sunt doar răutăţi, invidii, duşmani”

Educatoarea reclamată la Inspectoratul Şcolar spune că aspectele semnalate în reclamaţie sunt „doar răutăţi, invidii, duşmani”. Natalia Dincă a recunoscut că a fost plătită de două ori pentru activitatea didactică prestată, însă, în apărarea ei a precizat că directoarea Dănuţ şi-a desfăşurat activitatea la grupă în fiecare dimineaţă, iar după-amiaza şi-a îndeplinit obligaţiile de director. Explicaţia educatoarei nu prea pare să stea în picioare, având în vedere că, de obicei, şedinţele Inspectoratului Şcolar cu directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar au loc fie dimineaţa, fie la ora prânzului, şi e clar că Leontina Dănuţ, directoarea Grădiniţei nr. 11, nu putea fi în acelaşi timp în două locuri. În plus, chestionată de noi pe marginea celor 300 de milioane care au dispărut din bugetul grădiniţei cu trei ani în urmă, pe vremea când ea şi fosta directoare Elena Iordache colectau banii de hrană de la părinţi, Natalia Dincă ne-a spus:
„Nu am nimic de declarat. Eu nu sunt în măsură să vă dau declaraţii. Dacă mă întrebaţi de actul educaţional, vă vorbesc cu toată plăcerea, că e meseria mea şi îmi place ceea ce fac, dar dacă mă întrebaţi de extremele acestea, nu sunt în măsură să vorbesc. Vă daţi seama că aceşti copii din grupă sunt de anul trecut aici, în unitate. Aceşti părinţi nu sunt în măsură să vorbească despre ce s-a întâmplat acum patru sau cinci ani”.
Material realizat de Iustina HARCO-BURCEA

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Blocaje la Kaufland Câmpulung

Nu a trecut un an de când se căuta director pentru Kaufland Câmpulung și s-au ițit provocări diverse. Mai ales că nu a scăzut nici afluența celor...

Câmpulungul fără cap(ete)

Plecarea Elenei Lasconi la războiul contra sistemului a lăsat Câmpulungul pe mâinile acoliților care luni de zile au trebuit să se lupte pe plan...