Web Analytics
scris joi, 03.10.2013

Universitatea Piteşti şi-a săpat o „gaură” de 1 milion de euro în conturi

# Noul an universitar a început cu bugetul dezvelit.  Chiar dacă deschiderea noului an universitar s-a desfășurat cu mult fast, iar în numai două zile, sâmbătă și luni, la Pitești au fost prezenți capii ministerului Educației, Remus Pricopie și Mihnea Costoiu, fosta ministră Ecaterina Andronescu, ba chiar și Principesa Margareta, situația de la Universitatea Pitești este mai tensionată decât o arată aparențele. Criza a mușcat adânc din bugetul instituției în ultima vreme, iar asta a ascuțit spiritele ca un brici, „bărbierind” cu tăieturi adânci obrazul academic foarte bine întreținut până acum de conducerea UPIT, extrem de atentă la detaliile de imagine, dar înghesuită serios de cifrele deprimante din conturi.

Universitatea Piteşti şi-a săpat o „gaură” de 1 milion de euro în conturi

Vineri și luni s-au desfășurat la Universitate două ședințe asortate pe deplin cu vremea ploioasă de afară, una a Consiliului de administrație, iar cealaltă la Senat, iar vestea principală este că bugetul instituției conduse de rectorul Ionel Didea și președintele Senatului, Nicolae Brânzea, trebuie conectat de urgență la aparatele de oxigenare financiară, altfel este doar o chestiune de timp până la sufocare. Deja deficitul bugetar înregistrat în trecutul an universitar sare de 40 miliarde lei vechi, fiind foarte aproape să „împlinească” rotunda, dar și dezolanta cifră de 1 milion de euro. Asta în condițiile în care numărul de studenți nou înscriși s-a împuținat constant, fapt care face bugetul să sufere de inaniție, banii de la minister vin pe sponci, iar salariile personalului, destul de frumușele, de altfel, sunt tot mai greu de suportat pe ștatele de plată.

Se consumă mai mult decât se produce

Două teme principale tulbură serios apele la Universitatea Pitești, aflate la concurență cu ploaia care n-a mai contenit în ultimele zile. Cum spuneam, cea mai presantă este balanța din conturi, unde casa încasărilor a început să nu mai dea de multișor cu masa cheltuielilor. Altfel spus, se consumă mai mult decât se produce la nivel financiar, iar asta face vocile tot mai groase, iar privirile tot mai încruntate în instituție. Din datele pe care le avem, în trecutul an universitar, nivelul încasărilor la UPIT s-a ridicat la aproximativ 35,7 milioane lei, din care banii alocați de la buget reprezintă circa 17 milioane lei, restul fiind încasări proprii. Iar cheltuielile s-au ridicat la 40 de milioane, ceea ce înseamnă, printr-o simplă operație de scădere, că deficitul atinge periculoasa sumă de 4,3 milioane lei, adică exact milionul de euro de care vorbeam grosso-modo la început. Se spune chiar că în conturile instituției se instalase seceta aproape complet încă din vară, iar începerea noului an universitar, prin încasările făcute de la studenți, oricum tot mai reduse, a adus un firicel de lichidități la buget, care permite desfășurarea activității și pe mai departe. Lațul financiar se strânge însă și pe mai departe, câtă vreme numărul de studenți a scăzut în cifre consistente, facultățile au rămas aceleași, cu salarii cu tot, iar de la buget încasările sunt din ce în ce mai șubrede. Mai pe șleau spus, studenții și contribuțiile aferente s-au tot micșorat, dar cheltuielile au rămas aceleași, ba poate chiar s-au mărit. Este evident deci că se impune o reorganizare la nivelul Universității, pentru că sunt programe de studii, departamente, ba poate chiar și facultăți a căror existență nu se mai justifică prin numărul de studenți. Decizie care ar afecta însă pe multă lume, așadar foarte greu de luat de conducerea Universității, din motive lesne de înțeles. Iar astfel cercul se închide nu frumos, ca la geometrie, ci vicios.

În ciuda găurii adânci din buget, la Universitate se scot posturi la concurs

Al doilea subiect care a stârnit controverse, și pe bună dreptate, este hotărârea șefilor instituiției ca, în ciuda situației financiare aflată pe tobogan, să scoată la concurs un număr destul de însemnat de posturi academice, apăsând astfel și mai serios pe grila salarială care și-așa abia își mai trage sufletul. După cum spun unii, în prezent ponderea salariilor din totalul veniturilor reprezintă 60%, dar după alții, mai panicați sau neinformați, ar fi depășit chiar 80%. Cert este că încasările s-au împuținat, iar salariile au rămas constante, ceea ce ar putea face verosimilă ipoteza că nivelul salarial a depășit limita de 60% din venituri acceptată de minister. Același minister care, în ciuda vizitelor miniștrilor din ultimele zile, nu dă însă semne că ar vrea să-și achite nici măcar pe sfert, la modul real, nu  scriptic, obligațiile financiare asumate față de Universitatea Pitești. Revenind însă, pare de-a dreptul absurd să mai faci avansări în ranguri universitare, cu beneficiile de rigoare, în niște condiții financiare atât de vitrege, asta ca să nu folosim termeni mai neacademici. Se auzea la un moment dat că se vor scoate la concurs chiar peste 80 de posturi, ceea ce reprezintă foarte mult în structura întregului corp didactic al instituției. Abia într-un final, în urma ședințelor de care am vorbit, s-a decis după lungi parlamentări ca numărul posturilor scoase la concurs să se reducă cam la jumătate, adică undeva spre cifra de 40. Se pune însă întrebarea nu neapărat dacă măsura este justă, ci dacă este oportună, în condițiile unui deficit bugetar consistent, a diminuării importante a numărului de studenți și a unei scheme didactice prea stufoase față de situația din teren. Una peste alta, situația la Universitatea Pitești nu mai este demult roză ca la început, când s-a instalat noua echipă de conducere Didea-Brânzea la butoane, ci a devenit cam maro, iar partea și mai nasoală este că nu prea are deocamdată nici ieșire la toaletă!
Mihai BĂDESCU

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită