Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş a participat marţi, 10 septembrie, la vernisajul expoziţiei „Poeme pentru păsări şi extratereştri”, autor Cristian Bădiliţă, eveniment ce s-a desfăşurat la Biblioteca Naţională a României din Bucureşti. Vernisajul a fost moderat de conf. dr. Elena Târziman, director general al Bibliotecii Naţionale a României, iar invitaţii speciali care au vernisat expoziţia au fost criticul literar Alex Ştefănescu, dr. Octavian Mihail Sachelarie, director al Bibliotecii Judeţene Argeş şi Silvia Colfescu, reprezentantă a Editurii Vremea.
Evenimentul a fost unul excepţional, fiind un vernisaj de literatură de foarte bună calitate, încărcată de sensibilitate, culoare, formă şi schiţă, o sinteză a expoziţiei fiind catalogul, dedicat expoziţiilor realizate la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş şi Muzeul Naţional Brukenthal Sibiu în 2013, ce cuprinde planşe, poeme, comentarii într-o formă grafică deosebită.
Alex Ștefănescu: „Cristian Bădiliță este un Mircea Eliade al vremii noastre”
Criticul şi istoricul literar Alex Ştefănescu este emoţionat de fiecare dată când se află în prezenţa scriitorului Cristian Bădiliţă, considerându-l un savant, un erudit, un om uimitor ce se joacă cu cunoştinţele sale, fiind unul dintre cei mai cultivaţi români pe care îi are ţara noastră, „un Mircea Eliade al vremii noastre”.
Poezia lui Bădiliţă este sensibilă şi fermecătoare, cuvintele lui fiind sunete pe claviatura unui pian, biciuind inteligenţa şi sensibilitatea. Fiecare tablou te farmecă şi îţi provoacă imaginaţia, textul este liber, fantezist, niciunul nu se repetă şi fiecare lucrare emană bucuria autorului de a crea.
Directorul Octavian Mihail Sachelarie afirmă despre expoziţia lui Cristian Bădiliţă că este una fabuloasă şi fără precedent, autorul fiind un spirit care arde pur şi simplu şi se sacrifică, cu o efervescenţă creatoare ce transmite dragoste, căldură şi iubire, poezia sa fiind salvarea într-o anumită formă de afectivitate şi chiar o izbăvire a omenirii. Simbolistica volumelor lui Bădiliţă este fluturele, exprimând renaşterea, înnoirea, nobleţea poeziei putând să devină scut.
Silvia Colfescu a prezentat publicului volumul „Fată frumoasă: Poeme de dragoste şi amor”, Bucureşti, Editura Vremea, 2013, ediţia a treia adăugită, volum apărut cu sprijinul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş.
Veselia, o formă de tristețe a omului credincios
În opinia lui Cristian Bădiliţă veselia este o formă de tristeţe a omului credincios, pentru că din amărăciune s-a născut această expoziţie dătătoare de bună dispoziţie. Expoziţia este un omagiu direct pe care autorul îl aduce lui Corneliu Mihai Ionescu, multe dintre planşe fiind create cu gândul la el şi la prietenia pe care i-a dăruit-o, fiind convins că acesta ar fi savurat o asemenea expoziţie. Expoziţia de poeme-desemne cuprinde 70 de planşe, 14 postere şi 7 tricouri „vorbitoare”, şi va putea fi admirată de public până pe 1 noiembrie, în spaţiile expoziţionale de la parterul Bibliotecii Naţionale a României. Cristina Baciu
0 Comentarii