Web Analytics
scris joi, 12.09.2013

Deţinuţii sunt nemulţumiţi de firma de (a)casă a directorului Emanuel Conea

# La vremuri noi, patroni noi… din acelaşi judeţ cu noi # La puțin timp de la venirea la comandă a actualului șef de la Colibași, licitația  pentru închirierea magazinului din incintă a fost câștigată de Nicolae Sarcină de la firma Succes, gorjean ca și directorul Emanuel Daniel Conea # Contrar reglementărilor ANP, preţurile practicate de firma Succes la magazinul din pușcărie sunt  de câteva ori mai mari decât în oraş  # La fel de curios e și faptul că penitenciarul încasa 250 milioane lei vechi chirie înainte de venirea lui Sarcină și doar 70 milioane lei vechi după ce licitația a fost câștigată de acesta. Unul dintre cei mai bogaţi oameni din Gorj, Nicolae Sarcină, patronul grupului de firme Succes, a pătruns pe piaţa retailerilor din Argeş în urmă cu doi ani, după ce a închiriat de la Cornel Penescu spaţiul în care a funcţionat hipermarketul PIC. Afacerea cu hypermarketul Succes nu prea a avut succes, așa că omul de afaceri  s-a reorientat  pe la finele anului trecut spre …Penitenciarul Colibaşi. Aici, în incinta acestei instituţii de maximă siguranţă, funcţionează de ani de zile un magazin de unde puşcăriaşii pot să-şi cumpere ţigări, dulciuri, băuturi răcoritoare sau deodorante.  Magazinul era  închiriat de o firmă din Piteşti, însă noua conducere a  penitenciarului, respectiv directorul Emanuel Daniel Conea, a adus, la scurt timp după instalarea sa , şi un nou locatar al spațiului. Ceva gen la vremuri noi, oameni noi, dar să fie din acelaşi judeţ cu noi. Adică din Gorj, de unde venea şi domnul comandant Conea, care înainte să vină la Colibași, fusese comandantul penitenciarului din Târgu Jiu. 
Modul în care a fost încredințat spațiul, extrem de dubios
Prima licitaţie cu strigare a avut loc pe data de 15 noiembrie, însă, din motive care unora le scapă, nu și nouă, procedura a fost reluată pe 31 noiembrie 2012, când a fost selectată firma omului de afaceri Nicolae Sarcină. De data asta, în mod destul de ciudat, închirierea magazinului n-a mai fost deloc o afacere pofitabilă pentru Penitenciarul Colibaşi. Și spunem asta pentru că, de la 250 de milioane pe lună, cât încasa înainte puşcăria pentru spaţiul de 36 metri pătraţi, de aproape un an, de când gorjeanul Nicolae Sarcină a devenit chiriaș,  mai primeşte doar vreo 70 de milioane de lei pe lună. Cu toate astea, preţul de 221 lei pe metru pătrat oferit de firma Succes a fost considerat cel mai bun preţ în condiţiile în care, în afară de firma lui Sarcină, tot pe via… Frătică, s-a mai prezentat la licitație o firmă din Bradu, care, cel mai probabil, a jucat rolul de „iepure”.  Prima tentativă de a închiria spaţiul a fost reluată după ce organizatorii au mai solicitat ceva la documentaţie și reprogramată două săptămâni mai târziu, când o a treia firmă care îşi dorea să participe nu a mai fost anunţată. Motiv pentru care aceasta a şi contestat pe la Bucureşti toată măgăria. E clar că miroase de la o poștă, iar modul în care a fost încredinţat spaţiul respectiv poate fi catalogat dubios. La fel de „ciudat” este şi servilismul de care a dat dovadă beneficiarul, respectiv Penitenciarul Colibaşi, care imediat i-a asfaltat patronului Nicolae Sarcină drumul până la magazinul din incintă pentru ca maşinile de marfă să intre fix până acolo, ca pe un adevărat bulevard. Asta în condiţiile în care, nu demult, directorul Conea ni se plângea că multe din telefoanele care sunt introduse în mod ilegal în incinta Penitenciarului Colibaşi sunt aduse de colaboratori, respectiv furnizori de produse sau servicii ai instituţiei. Cei mai nemulţumiţi sunt de departe deţinuţii, care nu mai au parte de o varietate de alimente sau de hrană preparată, pe care să o poată cumpăra de la magazinul din incintă pentru că de felurile servite la masă în penitenciar cu greu se pot apropia şi asta doar dacă le îmbunătăţesc ei cu produsele pe care le pot găsi în magazinul din incintă, unde preţurile au ajuns de câteva ori mai mari decât cele din oraş. Deşi pe site-ul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor scrie negru pe alb: „Preţurile produselor comercializate în incinta penitenciarelor vor fi controlate de autorităţile competente, limita maximă a acestora neputând-o depăşi pe cea a preţurilor practicate în localitatea în care se află penitenciarul.”
Meniul zilei la Penitenciarul Colibaşi, bătaie de joc pentru… stomac
Deţinuţii se mai plâng și că produsele alimentare le sunt băgate pe gât cu trei zile înainte de a expira, iar cosmeticele pe care rudele nu le mai pot aduce, fiind interzise, în magazinul Succes sunt extrem de scumpe. Este totuși adevărat că la cei care nu au posibilitatea să-şi cumpere, puşcăria le dă câte un săpun Cheia pe lună, asta în speranţa probabil că nu vor face păduchi. Dar să revenim un pic la meniul zile la Penitenciarul Colibaşi, tocmai pentru că sumele pe care statul le plăteşte pentru întreţinerea persoanelor private de libertate ni se par, şi poate pe bună dreptate, foarte mari în comparaţie cu, de exemplu, alocaţiile pentru copiii noştri. Astfel, din mai multe guri, nu din una, aflăm că în general meniul zilnic este cam acelaşi. Respectiv dimineaţa la ora cinci o apă chioară numită ceai şi doi biscuiţi, la ora 11,00 o gustare  care pare nepotrivită chiar şi pentru câini, respectiv o pâine, la prânz un ghiveci sau orez fiert şi o ciorbă cu câteva bucăţele de cartofi sau morcovi cu nisip pe ei, iar seara, de fiecare dată la fel, macaroane cu urme vagi de brânză.  Dar, revenind la oile noastre, suntem curioşi de câtă transparenţă vor da dovadă directorul Conea et comp, în noiembrie când va avea din nou loc licitaţia pentru închirierea magazinului din incinta Penitenciarului Colibaşi, având în vedere că data trecută totul s-a petrecut în cea mai mare secretomanie, cadrele fiind somate să-şi ţină gura.
Alina Crângeanu

Deţinuţii sunt nemulţumiţi de firma de (a)casă  a directorului Emanuel Conea

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...