# Profilul informativ şi de business al afaceristului Mugurel George Voinea. Reținut la sfârșitul săptămânii trecute pentru o șpagă de 1,2 milioane de euro împreună cu Aurel Pană – directorul adjunct al APIA, argeșeanul George Mugur Voinea a ajuns peste noapte dintr-un afacerist extrem de discret, dar foarte influent, pe prima pagină a ziarelor. El a fost acuzat de către DNA pentru implicare în trucarea licitaţiilor privind achiziţiile de alimente pentru săraci, în cadrul unui program al Ministerului Agriculturii finanţat din fonduri europene.
Vă prezentăm în continuare traseul acestui tânăr în vârstă de 35 de ani, de la statutul de ofițer al SRI Argeș, la cel de afacerist controversat și în final arestat.
Similitudini izbitoare cu Gabi Vâlcu, un alt fost ofițer al SRI Argeș priponit de DNA
Incredibil, cazul lui Voinea are destule similitudini cu cel al unui alt fost ofiţer SRI din Argeș, Gabriel Vâlcu, băiatul fostului acţionar de la SC Turism Muntenia, Ion Vâlcu. Și Vâlcu e foarte tânăr, și el a plecat din SRI atras de mirajul afacerilor pe bani mulți și a sfârșit prin a fi condamnat la 8 ani de închisoare cu executare pentru o evaziune fiscală de 7 milioane lei.
Revenind la George Mugurel Voinea, acesta a fost ofițer la SRI Argeș unde a lucrat în cadrul Direcției pentru Apărărea Constituției până prin 2000. După nici un an, a trecut în rezervă pentru a se lansa în afaceri. O perioadă, Voinea a deținut un cămin de bătrâni în Argeș, undeva în zona Mioveni, împreună cu Răzvan Petrișor Anghel, nimeni altul decât directorul administrativ al Spitalului de Boli Cronice și Geriatrie ”Constantin Bălăceanu Stolnici” de la Ștefănești. De altfel, Răzvan Petrișor Anghel este și administrator la SC Evalserv Standard SRL din Pitești prin intermediul căreia a fost virată o parte din mita de 1,2 milioane de euro. Deloc întâmplător, această firmă în care Anghel este administrator și Voinea director are ca domeniu de activitate serviciile de consultanţă şi… activităţi ale căminelor de bătrâni.
Foarte orientat și versatil, George Mugurel Voinea a fost asociat în diverse firme, de-a lungul anilor, cu oameni influenți din județul Argeș, cum ar fi ultimul director de la ARO – Iustin Preoteasa (proprietar al hotelului Muscelul și al Cabanei Voina), dar și cu Ion Cotescu, fostul director de la Grulen Câmpulung și unul dintre cei mai serioși antreprenori în construcții din zona Muscel. De altfel, acesta din urmă îi este și socru. La un moment dat, Voinea a dorit să divorțeze de Cristina Andreea Voinea (fiica lui Ion Cotescu), cu care are și un copil de câțiva anișori, și deși procesul ajunsese pe rolul instanței, cei doi soți s-au împăcat. O altă firmă în care a fost asociat George Mugurel Voinea este Black Caffe Rinivo din Costești în spatele căreia se spune că se afla, prin fiica sa, fostul primar al orașului, Dan Vasile, actual președinte al PC Costești.
Mod de operare: se retrăgea din firmă băgând la înaintare ”administratori săgeată”
Foarte interesant ca mod de operare e faptul că George Mugur Voinea se retrăgea la un moment dat din firmele în care era asociat, băgând la înaintare un administrator pe post de săgeată. E cazul firmei bidon Evalserv Standard, prin care s-a virat uriașa șpagă, și în care l-a împins în față pe post de administrator pe Răzvan Petrișor Anghel. Un alt caz este al firmei Euroconstruct Team 2000 SRL din Câmpulung (înființată în 2008), unde Voinea a fost partener cu Iustin Preoteasa. Cei doi au renunțat subit la calitatea de administratori ai societății, pe 16 decembrie 2010, și l-au pus administrator pe un misterios Teodor Dinu Diaconița, la doar… trei zile după ce acesta fusese cooptat în societate, cu doar 4,76% din acțiuni. În mod suspect, pe 5 iulie 2011, și Diaconița se retrage din firmă, punându-l în locul său administrator pe un anume Andrei Florian Știrbu. Un an mai târziu, respectivul Andrei Florian Știrbu era condamnat pentru… furt de casetofoane. Iată și un al treilea caz de retragere subită. Pe 4 mai 2011, Voinea, împreună cu socrul său Ion Cotescu, s-au retras de la Trustul de Construcții Muscel SRL, punându-l administrator pe același Teodor Dinu Diaconița, posesorul a numai 0,002 % din acțiuni și săgeată mai veche din firma deținută cu Iustin Preoteasa.
Avocatul Gheorghiță Mateuț: ”Am fost contactat de familie, este posibil să îl reprezint pe dl. Voinea”
Mai trebuie spus că în dosarul mitei de la APIA, George Mugur Voinea are mari șanse de a fi apărat de către unul dintre cei mai bine cotați avocați din România, Gheorghiță Mateuț, cel care i-a apărat printre alții pe Omar Hayssam, Dinu Patriciu, Ovidiu Tender sau Gigi Becali. Contactat telefonic, avocatul Gheorghiță Mateuț ne-a declarat: ”Este posibil să îl reprezint în instanță pe domnul Voinea. Am fost contactat de către familia acestuia. Vom avea mai multe discuții săptămâna viitoare, când revin din concediu.”
Șpaga, disimulată sub forma unor servicii de consultanță
Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC (responsabil pentru Relaţia cu reprezentanţele diplomatice din PC – Diaspora) şi director al unei firme, care sunt acuzaţi de fapte de corupţie, au fost arestaţi preventiv pe 14 august a.c, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. Potrivit procurorilor DNA, „Învinuitul Pană Aurel a pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei înţelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George – Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive”. DNA a precizat că pe 29 iulie a.c. a fost semnat un contract de lucrări prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adaugă T.V.A. 124.049,04 lei. Contractul reprezintă, susţin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse. De menționat și faptul că DNA a beneficiat de un suport informativ consistent pentru demantelarea acestei operațiuni din partea SRI, care n-a manifestat niciun fel de toleranță față de un fost ofițer care a ales să calce granița dintre lege și fărădelege.
Trei personaje cheie asociate cu fostul ofiţer SRI, Voinea
Răzvan Petrișor: ”Mi-au cerut declarații la DNA, dar nu am nicio calitate în dosar”
Primul pe care l-am contactat a fost Răzvan Petrișor Anghel, administrator la SC Evalserv Standard, firma bidon prin care s-a virat șpaga. Cum spuneam mai înainte, până anul trecut, Răzvan Petrișor Anghel a fost director administrativ la Spitalul de Geriatrie şi Boli Cronice „Constantin Bălăceanu Stolnici” Ştefăneşti. ”Mi-au cerut declarații procurorii DNA, însă eu nu am nicio calitate în acest dosar. La ora actuală, prin procura pe care i-am făcut-o domnului Voinea în noiembrie 2012, m-am degrevat de Evalserv. Trebuia să îi cesionez firma, însă nu am mai apucat să ne vedem pentru a perfecta acest act. Am făcut acea procură pentru că firma nu mergea. L-am cunoscut pe domnul Voinea prin 2010, când era reprezentantul unei firme și mi-a făcut o propunere de afacere. Firma Evalserv Standard era înregistrată pe strada Vasile Lupu din Pitești, însă nu mai are activitate acolo de mai multe luni. Spațiul respectiv este acum doar imobil de locuit și atât. Vreau să închid Evalserv Standard, să îi declar insolvența. Firma e deja rău famată.”, ne-a declarat Răzvan Anghel.
Iustin Preoteasa: ”L-am cunoscut prin socrul său, de care mă leagă o veche prietenie”
L-am contactat pe tema arestării lui George Mugur Voinea și pe fostul director de la ARO, Iustin Preoteasa, care ne-a declarat: ”Am fost asociat vreo lună cu George Mugur Voinea, acum vreo 3-4 ani, în firma Euroconstruct Team 2000. M-am retras din acea firmă din cauza lipsei de timp. Firma a fost între timp închisă. Am intrat în legătură cu Mugur Voinea prin intermediul socrului său Ion Cotescu, de care mă leagă o veche prietenie. Mugur Voinea e un băiat excepțional, iar arestarea sa a fost o surpriză extraordinară pentru mine. Nu am ce să comentez despre acest caz, nu știu despre ce e vorba.”
Ion Cotescu: ”Ginerele meu nu vorbea cu mine legat de afacerile sale”
Am luat legătura și cu socrul lui George Mugur Voinea, omul de afaceri muscelean Ion Cotescu: ”Țin să precizez de la bun început că firma pe care o conduc – And Secom Intexim – nu a avut niciun fel de interferență cu Evalserv Standard. De altfel, ginerele meu nu vorbea cu mine legat de afacerile sale. Am fost asociat la un moment dat cu el în firma Trustul de Construcții Muscel SRL, însă m-am retras de acolo acum vreo trei ani. Firma are activitatea întreruptă. În ceea ce privește problemele conjugale ale fiicei mele și ginerelui meu, mă rezum la a spune doar atât: dintre toate relele ce li s-ar fi putut întâmpla, cel mai mic rău este acela de a își crește împreună copilul.”
Material realizat de Denis Grigorescu
*** *** ***
Mugur Voinea a căutat marea lovitură cu lumânarea
Lovitura cu APIA, de la care i s-a tras și arestarea, i-a lăsat mască pe cei care îl cunoșteau pe Mugur George Voinea, un personaj apreciat ca având o mare dorință de a trece pragul afacerilor mari, fără a putea ieși totuși din sfera celor mărunte. Făcea cam de toate, dar nimic de mare anvergură, într-un cuvânt, a tot încercat marea cu degetul, ciugulind de ici, de colo, în special prin talentul de a se face util, mereu politicos și săritor, extravagant chiar în unele situații, în dorința de a-și construi un cerc relațional care să-l agreeze și să-l sprijine. Ceva construcții, dar la nivel redus, contracte sporadice pe la câteva primării, iar cu ceva vreme în urmă părea interesat și de afacerile cu celule fotovoltaice, fără a concretiza însă ceva. Părea că se află veşnic în căutarea marii lovituri, iar în final iată că a găsit-o, dar în cel mai neașteptat și dureros mod cu putință. Cunoscuții spun că, mai ales în acest an, era tot mai înghesuit de probleme financiare, întrucât lucrările erau pe sponci, iar plățile veneau cu țârâita. Poate de aici și imprudențele făcute, care l-au băgat în bucluc. Foarte retras și misterios era și în plan familial. Doar cu fiul său, un băiețel foarte frumușel și sfios, putea fi văzut adeseori prin oraș, fie dimineața, când îl ducea la grădiniță, fie seara, când mergeau împreună în special la Mall, să se joace, la film sau la cumpărături. Printre prietenii săi de suflet se numără, din câte am aflat, Mihai Costache, fiul fostului vicepreședinte al Consiliului Județean, Florea Costache. De vârste şi pregătire apropiate, amândoi au lucrat o perioadă la SRI, dar s-au retras din diverse motive, deci întrucâtva li s-a apropiat destinul, fapt care i-a și legat într-o prietenie. Deloc surprinzător în astfel de situații, la puțină vreme după arestarea lui Mugur Voinea, prin oraș au început să circule și bârfele spectaculoase. Ultima variantă este că dosarul în care acesta este implicat a picat la țanc pentru cei care sunt adversarii declarării Argeșului ca centru regional al APIA, așa cum părea că se așezaseră cărțile la nivel înalt, grație ministrului Daniel Constantin, care dorea să prindă și județul din care provine o instituție bănoasă și importantă în schema regionalizării.
(M. BĂDESCU)
0 Comentarii