Web Analytics
scris miercuri, 17.03.2021

Noua piaţă a primăriei a intrat deja în gura piteştenilor / Bombă! Arhitectul Soare spune că va întreba la Primăria Piteşti de ce i s-au modificat soluţiile din proiect

# Pompiliu Soare vrea să facă o adresă către Primărie pentru a vedea cum s-a implementat DALI (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie) pe care a făcut-o prin firma sa
Vineri, 12 martie, a fost inaugurată Piața Primăriei Pitești, nu cu fast sau cu tăiere de panglici. Iar în weekend piteștenii au putut vedea piața, care a fost destul de criticată în online pentru aspectul său și pentru termenele de finalizare reînnoite de câteva ori. Unii oameni sunt nemulțumiți că unele bănci nu au spătar, că se formează bălți la prima ploaie, că nu există umbră și mai multe spații verzi și se întreabă dacă nu cumva wc-ul construit subteran nu e destul de aproape de un monument istoric din 1886, Galeria de Artă ”Rudolf Schweitzer Cumpăna”. Chiar la mai puțin de 8 ore de la accesul liber al cetățenilor, în Piața Primăriei au apărut și primele acte de vandalism! Spoturi de lumină din spațiul verde și elemente din bănci au fost smulse.

Noua piaţă a primăriei a intrat deja în gura piteştenilor / Bombă! Arhitectul Soare spune că va întreba la Primăria Piteşti de ce i s-au modificat soluţiile din proiect

Pompiliu Soare: „După ce ne formulăm un punct de vedere, o să vi-l transmitem”

Am vrut să aflăm care a fost viziunea celor care au proiectat piața și cât s-a păstrat din această viziune și l-am contactat pe arhitectul Pompiliu Soare. Acesta însă nu a dorit să răspundă la întrebări acum, motivând că mai întâi trebuie să facă o adresă către Primărie pentru a vedea cum s-a implementat DALI (documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţie) pe care a făcut-o prin firma sa. Arhitectul ne-a spus că va vedea lucrarea și ne va transmite un punct de vedere, însă după ce va întreba la Primărie de ce s-au modificat soluțiile, de ce nu s-a făcut conform DALI. Acesta ne-a mai spus că, pe durata de execuție a lucrărilor, a fost trecută ca proiectant o altă firmă de proiectare și că firma sa nu a mai fost contactată. „După ce ne formulăm un punct de vedere, o să vi-l transmitem”, a promis cunoscutul arhitect piteștean Pompiliu Soare. Firma de proiectare trecută pe panoul informativ și la care se referea arhitectul Soare a fost SC Mod Vest Construct 2000 SRL. Iar lucrările au fost realizate de asocierea SC Tehno Fluid Solutions (LIDER), SC Delta Termo Construct 1999 și SC Construcţii Drumuri şi Lucrări de Artă.

Citește și Primarul Gentea, după recepția de astăzi: „Nu este chiar piața pe care mi-o doream ca cetățean!”

Citește și Ăsta-i adevărul! Piteştiul va avea o piaţă de granit care seamănă a gresie! Constructorul a fost prins cu minciunica: facturica de 1,9 milioane lei a fost refuzată la plată

Citește și Interimarul dă cu parul… Apostoliceanu: „La multe blocuri terminate în Piteşti, nu sunt nici ghene, nici locuri de parcare”

Dragoș Alecsandrescu, arhitect din noua generație: „Racordul între pavajul vechi și cel nou e făcut în ultimul hal”

Pentru a avea, totuși, și o a doua opinie despre cum arată piața, l-am contactat și pe un alt arhitect din Pitești. De data aceasta pe unul din generația nouă, e vorba de Dragoș Alecsandrescu, cunoscut și pentru că a candidat la alegerile locale de anul trecut, ca independent. Legat de comentariile foarte critice postate de piteșteni pe facebook, dar și despre cum a ieșit piața, arhitectul ne-a spus: „Sunt îndreptățite nemulțumirile lor. Mie, cel puțin, îmi plăcea mai mult cea veche, pentru că avea dalele mai mari și nici nu avea rosturile de dilatație, nu se vedeau, erau mai ascunse. Să vedem cum o să reziste în timp, asta contează mult. Dacă se degradează repede sau rămâne așa”. Întrebat ce crede despre absența spațiilor verzi, acesta a spus: „Din câte am văzut eu în afară, cam în orice piață se mai face un colț cu copaci, se amenajează mai verde, niște dale înierbate, un pavaj impermeabil, care se puteau face între «Davila» și strada pietonală. Puteau să închidă mai bine, în sensul ca în toate laturile să fie câte ceva, chiar dacă erau copaci sau spații verzi. Și pe fațada blocului unde sunt farmacii și bancă la parter, de lângă Primărie, puteau să pună copaci, să umbrească cumva și fațada aceea”.
Despre amplasarea toaletelor subterane, Dragoș Alexandrescu a spus: „Din moment ce au construit-o, probabil că au toate avizele și se respectă distanțele. Nu văd așa o problemă că este toaleta acolo”.
Cât despre motivul pentru care nu s-a folosit granit cu plăci mai mari, cum vedem prin orașe istorice: „Acela e foarte scump, în primul rând. Puteau să folosească piatră cubică, dar pe aceea nu prea poți să mergi cu rolele, e și inconfortabilă la tocuri, de exemplu. Plăcile acelea din altă parte chiar sunt groase, au și un cost mult mai mare. Acesta nu știu dacă e granit sau e presat, un fel de piatră măcinată, apoi presată și din ea se fac plăci. Granitul e și greu de tăiat, e foarte tare, necesită mult ca să îl pui în operă, e foarte scump”.
Și legătura dintre pavajul nou și cel vechi a atras atenția oamenilor. „În rest, mai e racordul (legătură, n.red.) între pavajul vechi și cel nou, acolo chiar e făcut în ultimul hal. Unde sunt dalele vechi de beton, cele colorate, și când se îmbină cu gresia cealaltă puteau să facă mai ok. Adică se vede urât. Diferența trebuia să se vadă, dar puteau să facă racordul mai subtil. Se văd foarte mari distanțierii unde este pus mortar. Puteau să întrepătrundă în alt fel, să găsească o soluție mai ok”, a mai spus Dragoș Alecsandrescu.

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Din punct de vedere tehnic arhitectii si inginerii de constructii au cuvantul.Dar lipseste punctul de vedere artistic care, cred ca nu prea a contat desi este foarte important.Trebuia solicitata parerea UAP-ului (uniunea artistilor plastici), pentru ca aceasta piata este austera si anosta si aminteste de vechile piete staliniste care nu te incanta cu nimic si sunt facute doar pentru a aduna mase de oameni pentru diferite manifestatii.
    S-ar fi putut face un aranjament artistic care sa defineasca orasul, gen” laleaua” cu o sigla gen Pitesti – orasul lalelelor, sau macar stema orasului, sau ceva care sa ne aminteasca de ceva important petrecut pe aici,ceva care sa atraga privirea si sa-ti placa sa-ti petreci timpul pe acolo.
    De obicei trecutul atrage,clasicul atrage,artisticul atrage…….
    Insasi cladirea Primariei este o cladire clasica de patrimoniu iar acum este inconjurata de o piata austera gen cultura proletara.Nu prea se potrivesc.
    Ar fi trebuit sa luam exemplu de la alte orase din lume sau din tara………

  2. ” Unii oameni sunt nemulțumiți că … nu există umbră „. De-ar fi fost umbra, bine tot nu era … ca-i prindea obrinteala .

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită