Web Analytics
scris joi, 04.03.2021

Şcoala online la ţară, în vremuri de pandemie

Despre disfuncționalitățile generate de învățământul online, precum și cum a (re)debutat cel față în față, la clasă, am vorbit cu mai mulți primari argeșeni. Ce au avut ei de spus aflați din materialul următor.

Şcoala online la ţară, în vremuri de pandemie

„Au fost copii care au spart tabletele, iar alții au dat vina pe lipsa de semnal”

Bebe Ivan, Băbana: ”La noi, învățământul se află în scenariul verde. Chiar copiii trag de noi să nu le oprim școala. Au început să se plictisească de părinți, de bunici. În ceea ce privește învățământul online, au fost copii ai căror părinți au fost la serviciu și ei au spart tabletele, în timp ce alții au dat vina că nu au avut semnal. Ne-am dus și am verificat… Dar au fost puține astfel de cazuri. De exemplu, la 150 de copii, dacă am avut 5 cazuri din acestea. Poate și pandemia asta ne-a dat puțină responsabilitate. Au fost pregătiți directorii, le-am dat și noi ce au avut nevoie și au primit și de la Inspectoratul Școlar tot ce trebuie pentru igienă. De la spălat pe jos cu parfum, până la o curățenie generală a toaletelor, ceea ce noi nu am avut niciodată. E ceva nou pentru România asta! Doar la câte o casă din aia de lux mai vezi așa ceva, la cei care au așa ceva. Eu, personal, nu sunt adeptul învățământului online. Văd că studenții sunt în continuare în online și seara stau prin cluburi sau restaurante”.

6 ion dumitru01„Nu a mers, nu a fost în regulă în online. În perioada aceea nu s-a învățat nimic”

Ion Dumitru, Albota: ”În prezent, învățământul la Albota se desfășoară față în față. Când a fost online, nu s-a plâns nimeni. Eu zic că au avut tot ce trebuie, dar, după cum am vorbit cu directoarea, cursurile s-au ținut foarte greu, pentru că nu erau copiii cuminți. Pe unii îi găsea prin toalete… Nu a mers, nu a fost în regulă. Eu cred că în perioada aceea nu s-a învățat nimic. Acum, în cel față în față, le-am asigurat transportul, merge bine și programul lapte și corn… Eu m-am apucat de construcția unei săli de sport acolo, în curtea școlii, pentru că acolo trebuie să fie sala de sport, nu pe câmp. La ora actuală, pentru copii muncim la Albota, ca să le creăm condiții. Numai ei să înțeleagă acest lucru, că ne dăm toată silința”.

„Au fost momente când platforma nu a funcţionat şi procesul de învăţământ s-a desfăşurat mai greoi”

Dorin Panțeru, Ciofrângeni: ”La noi scenariul este verde în ceea ce privește învățământul. În perioada când învățământul s-a desfășurat online, bineînțeles că au existat probleme, au fost momente când platforma nu a funcționat, deci procesul de învățământ s-a desfășurat mai greoi. Acum totul este superbine. Am dat și noi și Inspectoratul Școlar măști de protecție, am dus dezinfectant, au toate condițiile. Grădinița cu program prelungit funcționează normal, școala funcționează normal, transportul funcționează normal”.

„Mai sunt unele zone unde nu au avut internet, dar toţi copiii au avut tablete”

Ion Necula, Moșoaia: ”Așa cum este peste tot, și la Moșoaia învățământul se desfășoară cum trebuie, cu distanțare socială, au tot ce le trebuie și mă refer la dezinfectant, măști de protecție, absolut tot ce este necesar pentru copii. Când învățământul a fost online, au mai fost unele probleme. Vă dați seama că mai sunt unele zone unde nu au avut internet, dar toți copiii au avut tablete, telefoane. Noi am dat 25 de tablete copiilor care nu au avut posibilități, le-am mărit internetul…”.

„Au mai existat probleme, sunt și persoane mai puțin obișnuite cu tehnica nouă”

Emilian Ciolan, Dârmănești: ”Învățământul la noi este unul normal. Copiii sunt la școală și se bucură de colegii cu care se întâlnesc zi de zi. Este o atmosferă foarte plăcută, dorită efectiv, ceva normal, fără niciun fel de frică de pandemie. Este o atmosferă extraordinar de frumoasă. Când învățământul a fost online, au mai existat probleme, pentru că mai sunt și persoane care, efectiv, sunt mai puțin obișnuite cu tehnica asta nouă, ca să le explice copiilor. Cred că sunt vreo 3-4 persoane, dar în rest se descurcă bine, sunt dotați, au tablete, profesorii mai vorbesc și la telefon cu ei, cei care doresc să le mai explice încă o dată. Există un învățământ frumos și la noi, la Dârmănești, mai ales la matematică. Niciun copil nu scapă neluat la întrebări. Cei 3-4 au făcut școală, dar au făcut așa, după mintea lor. Este vorba despre 3-4 familii care nu au internet. Le e frică să nu zgârie tableta, să nu le cadă… Pentru ei este o pierdere dacă nu merge tableta. Le este frică să nu o plătească, chestii din astea. Știți cum e, spun că dacă o sparge, dacă o lovește…. Eu cred, în rest, că totul este sub control: și învățământul care a fost online și mai ales cel de acum. Eu mă bucur foarte mult. Când văd microbuzul că este plin cu copii, mi se umple sufletul de bucurie”.

„Mai sunt și copii care nu au posibilități și aceia au pierdut cu învățământul online”

Eugeniu Pătru, primar Pietroșani: ”Am asigurat toate condițiile pentru un învățământ normal. Școlile sunt în condiții bune. Chiar am avut onoarea să primim un inspector de la Inspectoratul Școlar, care a rămas încântat de ce a văzut la noi. Mai sunt însă și copii care nu au posibilități și aceia au pierdut cu învățământul online. Nu are nici cine să îi ajute, pentru că mai sunt și părinți care nu știu ce să facă. E greu online. Una e când ai copilul în față, alta e când îl ai în spatele laptopului sau tabletei. E altceva!”.

„Au fost mici probleme la început, euforia revenirii față în față și nu prea au respectat orele de intrare în școli”

Ion Georgescu, primar Mioveni: ”Dacă avem incidența sub 1 la mia de locuitori, suntem în scenariul verde. La noi, la Mioveni, a jonglat între 0,60 și 0,70 la mia de locuitori. Și grădinița și creșa sunt deschise, cu respectarea distanțării sociale și a normelor care au apărut. Numai la cele trei creșe avem în jur de 80 de copii. Au fost mici probleme la început în ceea ce privește euforia revenirii față în față și nu prea au respectat orele de intrare în școli. Eu am avut legătură permanentă cu directorii de școli și pot spune că a fost o mică reducere vizavi de consumuri, pentru că școala s-a ținut pe menținere, adică nu s-a oprit de tot furnizarea căldurii. Nu puteam să lăsăm să înghețe pereții. Creșele au funcționat în totalitate. A fost un 10-15% reducere de consumuri, de cheltuieli. Ei și-au desfășurat orele online, din școală, de acasă. Nu am avut semnalate neajunsuri sau alte incidente. Nu trebuie uitat că noi, în vară, am oferit 200 de tablete la 200 de copii care nu aveau posibilități de intrare online, cu cartelă cu tot. Când Guvernul spunea că va da, Consiliul Local Mioveni oferea tablete, plus abonament pe doi ani de zile, cheltuieli suportate de Consiliul Local”.

„Au fost mici excepții cu cei care sunt din zona mai puțin favorizată Schiau-Dobrogostea”

Gheorghe Stancu, primar Bascov: ”Tot județul și Inspectoratul Școlar să dea exemplul școlilor din Bascov și să vină să vadă cum sunt amenajate și cum sunt realizate. Însăși doamna inspector general a venit și a felicitat directorul, dar pe care apoi l-a schimbat și a pus un director interimar fără să consulte și autoritatea locală, doar așa, că nu e de la partidul respectiv.
Școlile de la Bascov sunt unele etalon în județul Argeș. Am avut o colaborare bună cu conducerea școlilor și am fost întotdeauna lângă dumnealor. Am găsit soluții cu tablete, suntem și mai aproape de oraș, poate și preocuparea părinților… Au mai existat mici discuții. Una este să înveți de acasă, la calculator, alta e să înveți la tablă, cu creta în mână. Au fost mici excepții cu cei care sunt din zona aceasta mai puțin favorizată Schiau-Dobrogostea. La noi, cel puțin 70 de copii din Merișani învață la Bascov, un număr de vreo 27 de copii din Drăganu învață la Bascov, peste 40 de copii din Găvana învață la Bascov. La ora actuală avem atâtea solicitări în Bascov, de nu facem față cu spațiile. Vin după condiții, iar la Bascov sunt condiții”.

„Unii nu aveau semnal, alţii nu se descurcau cu tableta”

Sevastian Pupăză Roșu, primar Stolnici: ”Suntem în scenariul care ne permite să vină copiii fizic la școală. Eu zic că este un lucru bun atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Au absolut toate condițiile, mai ales că am dat în folosință și grupurile sanitare din interior. Din punctul meu de vedere, nu văd ce le lipsește copiilor ca să aibă un proces de învățământ dintre cele mai bune. În online au mai existat unele disfuncționalități, pentru că unii nu aveau semnal, alții nu se descurcau cu tableta. Probleme întotdeauna au fost, nu majore, dar au fost. Prezența la școală este sfântă. Vă dați seama cum puteau învăța online copiii de la clasa pregătitoare sau clasa I!”.

Citește și Au picat proiectele de hotărâre privind acordarea concediului de condiții vătămătoare pentru funcționarii primăriei

Citește și Ana Stan: „Votul pentru alegerea viceprimarilor a fost viciat. Argumentele le voi spune organelor de anchetă, dacă va fi cazul”

Citește și Primarii cu decizii de clasare în dosarul „Consultanţa 2” vorbesc despre cei 5 ani de calvar

 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită