Studiile asupra bărbaților și tinerilor autonomi arată ca aceștia provin din familii care au oferit susținere și încurajare. Părinții acestora au fost, la rândul lor, adulți integrați în societate, cu relații apropiate în comunitatea din care făceau parte.
Societatea în care trăim, așa-zis modernă, se confruntă în ultimele decenii cu o schimbare în comportamentul copiilor. Adulții de mâine sunt în pericol de a nu se integra în societate și, deși cercetătorii trag semnale de alarmă, nu sunt întreprinse măsuri concrete pentru remedierea problemelor.
Proporția fenomenului se observă la bărbații care nu vor să se maturizeze și nu caută să contribuie la o societate prosperă. Tot mai mulți tineri renunţă la școală sau au rezultate școlare sub medie, sunt deconectați de lumea reală şi își trăiesc viețile cu capul în calculator sau în telefon și nu reușesc să își însușească minime abilități pentru a socializa.
Construirea unei masculinități sănătoase apare atunci când părinții sau persoanele cu responsabilități de îngrijire reușesc să răspundă suficient de bine la nevoile emoționale ale copilului. Parentajul presupune prezența ambilor parteneri, atât fizic, cât și emoțional. Lipsa tatălui și absența riturilor de trecere au un efect negativ asupra dezvoltării bărbaților și nu se mai face trecerea la maturitate.
Efectele parentajului sunt puternice și se vor face simțite pe tot parcursul vieții. Datoria părinților, pentru ca adultul de mâine să dezvolte o masculinitate sănătoasă, este să accepte băiatul pentru ceea ce este el și să-l susțină pentru ceea ce dorește să devină.
Bogdan Stoian, psiholog Clinica Senex
www.clinicasenex.ro
Citeste si Cum identificăm dacă am crescut într-o familie disfuncţională
0 Comentarii