# Declară Iana Matei, fondatoarea „Reaching Out”, centrul din Argeş pentru victimele traficului de persoane
În vara anului trecut, Jurnalul de Argeș scria despre centrul „Reaching Out” din Argeș, destinat victimelor traficului de persoane, și despre colaborarea pe care o are centrul cu celelalte instituții argeșene, în special cu DGASPC Argeș. Atunci Iana Matei acuza Direcția de Asistență Socială că i-a luat 7 fete, iar acestea au ajuns ulterior tot pe stradă. Tot atunci, Mariana Marinescu, șef serviciu la DGASPC Argeș, spunea că fetele au fost preluate pentru că fugiseră de la centru și nu ar mai fi vrut să se întoarcă acolo. „Reaching Out” este singura asociaţie nonguvernamentală autorizată în România să se ocupe de recuperarea şi protecţia victimelor sclaviei sexuale. Am stat de vorbă cu Iana Matei, coordonatoarea centrului „Reaching Out”, pentru a afla care mai este situația fetelor care au fost luate de la centru, dar și care mai este relația pe care o are acum cu DGASPC Argeș.
„Fetele sunt tot pe stradă”
# În ultimul interviu acordat Jurnalului de Argeș, ne-ați spus că niște fete de la centrul „Reaching Out” au fost luate de DGASPC Argeș și au ajuns, ulterior, pe stradă. Ce noutăți aveți despre acestea?
– Sunt tot pe stradă. Pentru că DGASPC Argeș le-a trimis în județul de domiciliu, ei nu fac asistență, ei trimit fetele înapoi. Cam asta s-a întâmplat cu ele. Una dintre ele nu știu dacă n-a ajuns în Italia, pentru că, între timp, a făcut 18 ani și acolo lucra mama ei. Una este în Hunedoara, pe stradă. Una singură era în programul lor de asistență, mergea la școală. Au trecut-o pe un apartament, dar nu știu dacă mai este acolo. Noi ne luăm informația din altă parte, pentru că DGASPC nu ne informează niciodată despre ce se întâmplă cu copiii pe care îi ia de la noi. DGASPC ia copilul de la noi și nici în instanță nu suntem chemați, deși hotărârea judecătorească e la noi. Alte noutăți nu am.
# Dintre fetele luate atunci, unele au și copii…
– Da, și-au lăsat copiii în diverse centre, în afară de una singură, care este încă în centru cu copilul ei (centrul „Mama și copilul”, n.red.); celelalte și-au lăsat copiii și au plecat fie la vechiul traficant, la „pește”, fie la unul nou.
„DGASPC nu ne dă niciun feedback. Eu nu am cum să monitorizez fetele…”
# Centrul „Reaching Out” le-a mai monitorizat sau a mai încercat să ia legătura cu ele, să le ducă înapoi?
– Nu, pentru că DGASPC nu ne dă niciun feedback. Eu nu am cum să le monitorizez. Am avut hotărâre de instanță, pe care au călcat-o în picioare cei de la DGASPC. Eu nu am niciun drept asupra lor.
# Acum câte fete aveți în centru?
– Sunt 7 fete în centru și mai vin două.
# Au mai fugit între timp?
– Nu, suntem pe online (școala online, n. red.). Ele, când fug, fug de la școală, pentru că își găsesc un prieten acolo, de regulă.
# Cum mai colaborați cu DGASPC Argeș, care este relația cu cei de acolo?
– La DGASPC Argeș sunt persoane care își văd de treabă și sunt profesioniste, dar sunt și trei persoane care nu sunt de treabă și nu vor decât să facă scandal. Noi cu acestea avem probleme. În rest, nu avem probleme cu DGAPSC.
Citește și Exclusiv. Scandal cu fete traficate sexual. Iana Matei de la Fundaţia „Reaching Out” acuză!
Citește și Iana Matei a salvat trei tinere din ghearele Clămparilor
„Am avut martore în dosare, fete pe care DGAPSC le-a luat de la noi și le-a trimis înapoi pe stradă”
# Ați avut fete martore în dosare de trafic de persoane cărora li s-a dezvăluit identitatea și au fost în pericol?
– Nu, am avut martore în dosare, fete pe care DGAPSC le-a luat de la noi și le-a trimis înapoi pe stradă.
# Cu ce greutăți se luptă în ultima perioadă centrul „Reaching Out”?
– În loc să lucrăm în echipă cu DGASPC, Poliție, ș.a.m.d., ca să putem să le reintegrăm pe fetele acestea, noi ne luptăm unii cu ceilalți; care are gura mai mare, care este mai frumos și mai deștept și, bineînțeles, e ca într-o familie, când mama zice un lucru, tata zice un lucru, copilul face ce vrea, așa și fetele mele.
„Bordeluri mascate există peste tot, nu numai în Argeș”
# Ați spus într-un alt articol că există bordeluri mascate în saloane de masaj chiar și în Argeș. Ce ne puteți spune despre acest subiect?
– Există peste tot, nu numai în Argeș. Instituțiile statului ar trebui să își facă treaba, pentru că noi nu putem face absolut toate lucrurile. Noi încercăm să le oferim consiliere juridică fetelor care sunt la noi, ca să putem închega un dosar și pedepsi traficanții, și ne este foarte greu, atâta vreme cât DGASPC ia copilul și îl trimite înapoi și dosarul se duce la gunoi, pentru că, dacă victima nu se mai prezintă, traficantul scapă.
# Aveți o fermă de lavandă. Ce suprafață are, ce produceți și în ce cantități pe an?
– Da. 50 de hectare este toată ferma, 10 hectare de lavandă. Nu este în Argeș. În acest moment trebuie să vorbim cu avocatul, să vedem care fete vor să vină să lucreze, pentru că juristul de la DGASPC a urlat în instanță că le exploatez prin muncă, fără să facă niciun fel de investigație (să vadă dacă e adevărat sau nu, n. red.). Cele care au lucrat la fermă au contract și au fost plătite și avem acte să demonstrăm asta, dar așa este când există rea-voință. S-a făcut afirmația că „am o fermă de lavandă unde exploatez victimele prin muncă”. La acest moment, noi lucrăm ferma de lavandă, nu există nicio victimă care să primească această șansă de a-și face business-ul ei, pentru că asta este situația. Vom găsi soluția legală. Există soluție legală. Nu producem lavandă, producem ulei esențial de lavandă. Anul trecut am avut 16 litri. Avem unde să îl vindem, deocamdată stă la maturat, dar există piață.
0 Comentarii