Duminică, 24 ianuarie 2021, în Piața Vasile Milea din Pitești a avut loc un protest susținut de Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Argeș, din care fac parte asociații de pensionari civile și asociațiile cadrelor militare din Ministerul Apărării Naționale, din Ministerul de Interne și din Serviciul Român de Informații. Pe lângă aceste organizații, la miting au participat și reprezentanți ai Sindicatului polițiștilor activi din județul Argeș. Trebuie spus că în acest sindicat se află și polițiști pensionari, care au fost membri de sindicat și care au rămas în continuare în această organizație. Au participat aproape 100 de persoane și s-au respectat măsurile impuse de Covid-19. Principala revendicare a protestatarilor a fost blocarea de către Guvern a măririi, recalculării și indexării pensiilor. Iată ce ne-au spus câțiva dintre reprezentanții celor participanți la protest.
„Tot răul a plecat din vremea guvernării Băsescu-Boc și l-a desăvârșit și PSD-ul”
Colonel Eugen Popescu, reprezentantul Sindicatului Cadrelor Militare în Retragere și Rezervă al Ministerului de Interne: ”Ca membru de sindicat, am participat la acest miting autorizat și organizat din timp. De asemenea, mitingul a fost anunțat și la Prefectura Argeș. Acțiunea aceasta s-a desfășurat concomitent în mai multe orașe din întreaga țară. De ce? Existența, continuarea inechităților la grade, funcții, vechime, de exemplu, militare. Sunt diferențieri enorme. E ceva strigător la cer! Toate aceste nedreptăți au apărut din anul 2015, pe vremea guvernării Băsescu-Boc, prin Legea 223, care se referă la pensiile militare. A fost completată și practic anulată această lege cu legile 57, 59 și 118 din 2017. Practic, anulează o lege. Tot răul a plecat din vremea guvernării Băsescu-Boc și l-a desăvârșit și PSD-ul, în vremea ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu. Și se continuă… Noi vrem să fie echitabil totul, la grade, funcții… Practic, de patru ani de zile, pentru cadrele militare nu s-a făcut nimic, iar ei spun că respectă cadrele militare”.
”Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Media pensiilor militare din România este de 3.000 lei și un pic”
Colonel Dumitru Șovar, reprezentantul pensionarilor din SRI: ”Noi avem o singură revendicare, și anume respectarea Legii 223, Legea pensiilor militare, care nu este respectată, în sensul că a fost blocată prin Ordonanța 59 și Ordonanța 57. Nu s-a mai permis nici măcar indexarea cu acest procent de 3,8%, indexare cu procentul de inflație de anul trecut. În afară de faptul că Legea 223, care era aprobată de Parlament, dar care a fost din nou blocată, în sensul că nu s-a mai dat voie la măriri, la recalculări și la indexări, nu ne-a mai dat voie nici măcar la această indexare cu inflația. Legea spune undeva acolo că se indexează în fiecare an… Pensiile militarilor nu sunt pensii speciale. Media pensiilor militare din România este de 3.000 și un pic de lei. Noi nu am cerut decât respectarea în integralitate a legii promovate de Parlament și promulgate de către președintele României în Monitorul Oficial și să ni se dea acel procent de 3,8% prevăzut de inflația de anul trecut. Asta a fost susținerea noastră”.
”Cerem respectarea legilor în vigoare și abrogarea ordonanțelor de urgență ale Guvernului în privința pensiilor”
Constantin Băjenaru, reprezentantul Federației Societatea Civilă Românească, Filiala Argeș: ”La Prefectura județului Argeș, organizațiile reprezentative ale Consiliul Național al Pensionarilor, Filiala Argeș, împreună cu asociațiile cadrelor militare din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Administrației și Internelor și Secția Română de Informații din Argeș și împreună cu Federația Societatea Civilă Românească, Filiala Argeș, am organizat o pichetare a acestei instituții, care este reprezentanta Guvernului în teritoriu. Revendicările pe care le-am înaintat și în scris Instituției Prefectului, cu rugămintea și solicitarea expresă de a fi înaintate dincolo de ceea ce depășește competența Instituției Prefectului către Guvern. Principalele solicitări ale organizatorilor acestei pichetări de la Argeș, din Piața Vasile Milea, sunt, sintetic, următoarele: respectarea legilor în vigoare și abrogarea ordonanțelor de urgență ale Guvernului, ale ordonanțelor de Guvern date până acum și a părților din legile care sunt în vigoare în ceea ce privește nerespectarea drepturilor câștigate de cei care am participat la această manifestare sub forma acestei pichetări. Manifestarea noastră de la Argeș se înscrie în circuitul mai larg la nivel național al celorlalte organizații din domeniul sindical, din domeniul patronal. Prin autorizarea dată de către Primăria Municipiului Pitești, la această manifestare au participat în jur de 95 de persoane reprezentând pensionari din domeniul civil și militar. O altă revendicare foarte importantă este aceea de a se respecta calendarul pe care Guvernul actual l-a promis în campania electorală și, după cum se observă, acest calendar nu se respectă. Deși ținem cont de situația pandemică în care ne găsim cu toții, nu este nicio scuză, nici din partea celor care asigură administrarea județului Argeș, pentru a respecta prevederile legii”.
Citește și CCR: IMPOZITAREA CU 85% A PENSIILOR SPECIALE – NECONSTITUŢIONALĂ
0 Comentarii