Web Analytics

Campania de vaccinare anti-Covid merge cu motoarele turate în spitalele din Argeş

de | 7.01.2021 13:21 | Actualitate, Dezvăluiri

Despre situația vaccinării anti-Covid a personalului medical din județ și despre reacțiile adverse ale vaccinului am vorbit cu directorii Spitalului Județean Argeș, Spitalului din Mioveni, Spitalului din Costești, Spitalului Leordeni și Spitalului Valea Iașului. De asemenea, directorii acestor spitale ne-au mai spus că urmează și domniile lor să facă acest vaccin și că recomandă populației să le urmeze exemplul.

Dr. Gabriel Copciag, director medical Spitalul Judeţean Argeş: „Am avea rugămintea să pornim în paralel cu cadrele medicale şi vaccinarea populaţiei”

# Cum stați cu vaccinarea anti-Covid a personalului medical de la Spitalul Județean?
– Luni a fost o zi plină, fiind vaccinate în jur de 200 de persoane, atâtea câte au fost programate în platformă. Nu putem vaccina mai mulți în aceeași zi, doar persoanele programate în platformă. În ziua de marți au fost programate 250 de persoane, în care am inclus și personalul de la Mioveni. Cam acestea sunt programările zilnice, dar noi încercăm să ridicăm la un număr de 300 de persoane vaccinate pe zi. Ca să se înțeleagă, trebuie spus că la Spitalul Județean sunt arondate 11 entități medicale pentru a face acest vaccin. În afară de Spitalul Județean, mai sunt Spitalul de la Mioveni, Spitalul de Pediatrie, spitale mari cum ar veni, mai avem Spitalul Muntenia, Spitalul Dr Irimia, Centrul de Dializă și altele.
# Dvs. ați făcut acest vaccin?
– Până acum s-au vaccinat cei programaţi în platformă conform unei prioritizări, adică primii programați sunt cei din Secția Boli Infecțioase, cei care luptă direct, în prima linie, cu Covidul, apoi prioritate au avut cei de la Unitatea de Primiri Urgențe, Terapia Intensivă etc. Şi eu m-am vaccinat împotriva Covid-19, ieri. Pentru progres şi revenirea la normalitate, pentru ca anul 2020 să rămână în urmă, pentru că medicina bazată pe dovezi a schimbat cu adevărat cursul evoluţiei noastre în timp.

„Ca orice medicament, vaccinul poate avea unele reacții adverse. Dar noi nu am avut nicio persoană cu reacții adverse până acum”

# Ce ne puteți spune despre reacțiile adverse ale acestui vaccin?
– Deocamdată, noi nu am avut nicio reacție adversă la nimeni până acum. Dacă citiţi, orice medicament, în prospectul lui, are foarte multe reacții adverse. Și prospectul acestui vaccin s-a publicat pe internet în limba română și, ca orice medicament, are unele reacții adverse. Dar noi nu am avut nicio persoană cu reacții adverse până acum.
# Recomandări către populație în privința vaccinării?
– Să se vaccineze. Noi facem toate eforturile și chiar am avea rugămintea să pornim în paralel și vaccinarea populației, odată cu cadrele medicale care se vaccinează în centrul de vaccinare al Spitalului Județean. Trebuie să se înceapă vaccinarea și pentru populație în centrele comunitare, pentru că este esențial să ne vaccinăm toți. Zic eu că este logic la o boală care nu are tratament și are deja un vaccin, printr-un efort extraordinar care s-a făcut, să nu facem pasul acesta, să nu beneficiem de această descoperire științifică. Eu cred că este singura rezolvare să scăpăm de pandemia asta.

Citește și A doua condamnare într-un dosar iniţial muşamalizat / Doctoriţa Herişanu, doi ani cu suspendare pentru uciderea din culpă a lui Alin Niţescu

Citește și Mai credeţi că nu există? Şase doctori argeşeni au fost infectaţi cu COVID

„La Mioveni avem circa 300 de persoane din rândul personalului medical care s-au vaccinat și care se vaccinează”

Dr. Horin Trăilă, manager Spitalul Mioveni: ”Vaccinarea personalului medical de la Mioveni a început marți dimineață. În prima zi am avut 75 de persoane și apoi tot un număr de 75 de persoane. Deci, circa în 150 de persoane în primele două zile, ceea ce reprezintă jumătate din personalul medical de la Mioveni. În total avem circa 300 de persoane din rândul personalului medical care s-au vaccinat și care se vaccinează”.

„Ca reacții adverse pot apărea febră, dureri musculare, dureri în locul unde se face vaccinul”

Marian Clipici, director Spitalul Leordeni: ”Începând de luni am început vaccinarea personalului din cadrul Spitalului Leordeni. Personalul de la unitatea noastră se vaccinează la Spitalul de la Costești, acolo este centrul de vaccinare unde suntem arondați. Am avut luni programate 14 persoane, marți 12 persoane, în total în această săptămână aproximativ 30 de persoane de la noi fac acest vaccin. Și eu mă voi vaccina. Am făcut programare vineri, pe 8 ianuarie. Sunt pro vaccinare și îndemn pe toată lumea să se vaccineze. În privința reacțiilor adverse, vă pot spune că pot apărea febră, dureri musculare, dureri în locul unde se face vaccinul. Alte lucruri față de cele prezentate la posturile de televiziune nu cunosc”.

„Suntem în plină etapă de vaccinare. Suntem în grafic. Pe zi sunt 50 de programări pe centrul de vaccinare”

Mircea Popescu, director Spitalul Costești: ”Suntem în plină etapă de vaccinare. A venit puțin mai târziu vaccinul, dar am recuperat timp. Suntem în grafic. Pe zi sunt 50 de programări pe centrul de vaccinare. Fiind centru de vaccinare, la noi se face vaccinul și pentru Spitalul Călinești și pentru Spitalul Leordeni, plus cabinetele private din orașele Mioveni și Topoloveni. Cu siguranță că mă voi vaccina și eu, dar nefiind medic de profesie, ci economist, după ce vaccinăm tot personalul, cu siguranță mă vaccinez și eu. Noi, până în momentul de față, nu am întâmpinat nicio reacție adversă, suntem cu o echipă de medici din partea spitalului și deja am vaccinat destul de multe persoane și nu au fost înregistrate probleme. Trebuie toată lumea să se vaccineze, pentru că este singura cale de a stopa această pandemie. Este un vaccin ca și vaccinul gripal, pe care îl fac de ani de zile. Nu e nicio problemă. Există o mică reticență, o mică teamă, dar prin documentare se poate trece fără probleme peste aceste aspecte”.

„Vaccinarea este în plină desfășurare. Merg câte cinci persoane pe oră și se vaccinează”

Florentina Matei, director Spitalul Valea Iașului: ”Vaccinarea este în plină desfășurare la centrul de vaccinare de la Spitalul Municipal de la Curtea de Argeș. Merg câte cinci persoane pe oră și se vaccinează, pentru că sunt și timpii în care trebuie să stea acolo. Sunt planificate 50 de persoane pe zi pe platformă, în funcție de cum le dă acceptul din platformă. Mai sunt și situațiile inerente care apar vizavi de programări, pentru că există posibilitatea ca nu toate persoanele să ajungă acolo și bineînțeles că se reprogramează. Eu personal nu am făcut vaccinul, o să mai stau de vorbă cu un medic și îmi doresc să pot să fac și eu acest vaccin. Până în acest moment, din personalul nostru nu am auzit și nu s-a semnalat nicio reacție adversă. Dar există un du-te vino între spitale și nici nu poți să știi ce este acolo și nici nu putem să știm ce este după. Dacă s-ar fi raportat ceva, cred că s-ar fi auzit imediat de la un salariat. În privința recomandărilor, cred că cei mai în măsură să le dea sunt medicii infecționiști și în momentul în care vezi că un medicament este avizat, efectiv ne dorim să terminăm cu această pandemie și cred că toată lumea înțelege acest lucru”.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii