Și actuala generație a SUV-ului mioritic va îmbrăca uniformă militară, se pare, ca vehicul de recunoaștere și chiar ca transportor de drone.
În această vară am văzut pentru pentru prima dată un prototip de Duster militar, construit de centrul de inginerie RTR special pentru Ministerul Apărării Naționale.
Noua generație Duster respecta toate normele militare NATO și se lăuda cu armură, accesorii pentru mobilitate suplimentară în off-road și chiar o armă automată de calibru mare.
Se pare că și actuala generație Duster se pregătește să îmbrace uniforma militară, conform informațiilor publicate de Dacia Duster Trails, cel mai mare grup de iubitori de Duster din țară.
Doar că de această dată va fi folosit în alte scopuri: ca vehicul de recunoaștere și ca platformă de drone. O misiune pe care Duster ar putea-o îndeplini cu mai multă ușurință, spun cei de la Trails, care subliniază că primul prototip militar era „conceptualizat prost și proiectat ineficient”.
Noul Duster de armată va fi produs în două versiuni, ambele vopsite din fabrică: ca vehicul de recunoaștere și ca transportor de drone. Cel de recunoaștere (transportor de trupe) va putea găzdui (probabil) până la patru soldați și va avea armură — plăci de oțel și Kevlar — de nivel 3 pentru caroserie și de nivel 2 pentru geamuri. Armura pentru dedesubtul mașinii este opțională, de nivel 3.
Transportorul de drone va putea găzui doar doi oameni, restul spațiului fiind destinat depozitării dronelor — două de atac și trei de recunoaștere. Acesta ar avea armură de nivel 3 pe geamuri și caroserie (chiar nivel 4 în anumite părți). Zvonurile spun că această versiune poate primi și o extensie (remorcă, probabil) în care pot fi așezate încă trei drone de atac și cinci de recunoaștere. Se vorbește și de un al treilea tip de drone: de bruiaj.
Dronele de atac ar putea căra obuze RPG-7 (eficiente împotriva tancurilor), grenade sau dispozitive aderente, de bruiaj. Dronele ar fi modele comerciale modificate de către specialiștii de la Elbit Systems. Comunicarea s-ar face atât pe unde radio (aceasta fiind o metodă vulnerabilă), prin laser sau printr-un fir de cupru.
Totodată, transportorul de drone este atât de bine izolat încât poate pluti în ape stătătoare, și este dotat cu lanțuri pentru a se putea cățăra mai ușor pe malurile râurilor.
Este doar un concept stupid de pe YouTube, ați întrebat Ministerul Apărării și v-a confirmat?