În data de 27 octombrie 1938, la Târgu-Jiu, a fost inaugurat ansamblul monumental conceput de Constantin Brâncuși în cinstea ostaşilor români căzuţi în bătălia de la Jiu, cuprinzând capodoperele artei moderne: “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului” și “Coloana fără sfârşit”.
„Coloana fără sfârşit”, celebră sculptură a lui Constantin Brâncuşi, are o înălţime de 29,35 metri şi este compusă din 15 moduli octaedrici, respectiv având la extremităţile inferioară şi superioară câte o jumătate de modul. Denumirea ei originală a fost „Coloana recunoştinţei fără sfârşit” şi a fost dedicată soldaţilor români din Primul Război Mondial căzuţi în 1916 în luptele de pe malul Jiului.
Propunerea de a ridica acest ansamblu i-a fost adresată marelui sculptor în 1935, când Liga națională a femeilor din județul Gorj, prezidată de Aretia G.Tăttărăscu, i-a solicitat să înalțe la Târgu Jiu o “Coloană” în memoria eroilor căzuți în Primul Razboi Mondial.
Brancuși a acceptat propunerea și spre sfârșitul anului s-a întors de la Paris, ocazie cu care a deschis prima sa expoziție personală în țara natală.
Un an mai târziu i-a prezentat Aretiei Tătărăscu planurile pentru monumentul cerut. În 1937, aflat la Tirgu Jiu, a început să lucreze la definitivarea “Coloanei fără sfârșit” și a mers în carierele de la Pietroasa, Banpotoc, Baciu și Rușchița ca să aleagă piatra pentru “Poarta Sărutului”.

Poarta sărutului
Ansamblul de la Târgu Jiu
0 Comentarii