Web Analytics
scris miercuri, 14.10.2020

Hramul Bisericii Sfânta Vineri, în condiții de pandemie. La Pitești, în loc de pachete s-au distribuit icoane ale Sfintei Parascheva


Astăzi, Parohia Sfânta Vineri” din municipiul Pitești și-a sărbătorit hramul, ca în fiecare an. Asta pentru că, dacă nu știați, în tradiția populară Sfânta Vineri este asociată cu Sfânta Cuvioasa Parascheva, cuvantul „paraskevy” în limba greacă înseamnănd vineri. Liturghia a fost oficiată de ÎPS Calinic, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, împreună cu preotul paroh, Laurențiu Dinu, protopop al Piteștiului. Cu această ocazie, chiriarhul eparhiei a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, amintind de cinstirea pe care poporul român o are față de Sfânta Cuvioasă Parascheva. De asemenea, Calinic a îndemnat pe toți credincioșii să aibă nădejde în Dumnezeu cu ajutorul și prin mijlocirea sfinților, mai ales în vremuri grele cum sunt cele pe care le trăim. Din cauza pandemiei, sărbătoarea a fost organizată diferit față de alți ani iar la final obișnuitul parastas pentru ctitorii lăcașului nu a mai putut avea loc, iar în locul pachetelor pentru enoriași s-au împărțit icoane ale Cuvioasei Parascheva de la Iași, învelite în țiplă. În biserică a fost permis accesul participanților în număr limitat, intrarea fiind păzită de jandarmi, însă ceilalți credincioși au ascultat slujba arhierească afară, în frumoasa grădină a bisericii.
 

Hramul Bisericii Sfânta Vineri, în condiții de pandemie. La Pitești, în loc de pachete s-au distribuit icoane ale Sfintei Parascheva

# Credincioșii s-au rugat la raclele cu veșmintele întregi ale Cuvioasei Parascheva la Biserica Sf Vineri din Pitești și la biserica din Frătici, Vedea

 
„Și Dumnezeu făcea minuni nemaiîntâlnite prin mâinile Apostolilor, așa încât celor bolnavi le erau aduse până și batistele sau hainele care atinseseră trupurile acestora, iar bolile îi părăseau și duhurile rele ieșeau din ei. (Fapte 19, 11)”, este versetul din Biblie în care se pomenește despre venerarea veșmintelor. 
Veșmintele în care sunt păstrate Sfintele Moaște de la Iași, când sunt înlocuite cu veșminte noi, dăruite de oameni mai înstăriți, sunt împărțite ca binecuvântare și așezate în alte biserici. Așa cum se întâmplă la Biserica Sf. Vineri din Pitești, acolo unde astăzi piteștenii s-au închinat la racla cu sfintele veșminte și au atins de ea icoanele primite în dar de la preoții parohiei.
O altă biserică din Argeș în care se află un veșmânt întreg al Sfintei Cuvioasa Parascheva de la Iași este cea cu hramul „Sf Parascheva” din comuna Vedea, satul Frătici, acolo unde preotul paroh Constantin Ghețea s-a îngrijit să cinstească hramul în această zi, în prezența unui număr mare de credincioși. Părți din hainele cu care a fost îmbrăcată cuvioasa, se mai găsesc și la biserica din Poiana Lacului.
# Blestemul veșmintelor Sfintei Parascheva
Moaștele Sfintei Parascheva au două veșminte. Unul este permanent iar celelalte se schim în fiecare an. Puțini știu însă că în unul dintre rândurile de veșminte se ascunde un blestem cutremurător. Veșmântul care nu se dă jos niciodată are un sigiliu pe care este înscris blestemul domnitorului Vasile Lupu şi al Mitropolitului Varlaam, care sună astfel: „Blestemat să fie cel care va împraştia vreodată Moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva”.
 
 

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Soți găsiți morți în casă

Doi soți din Mureș au fost găsiți morți în propria locuință. Potrivit primelor informații, aceștia...

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită