Web Analytics

Geneva introduce salariul minim la 4.086 de franci, adică 18.500 lei lunar

de | 3.10.2020 13:10 | Actualitate, Economie

Cantonul Geneva din Elveția a decis prin referendum că introduce salariul minim garantat în plată la valoarea de 4.086 de franci elvetieni, adică 18.500 de lei.

Așadar, Cantonul Geneva din Elveția a decis că introduce, pentru prima dată, salariul minim obligatoriu de 4.086 de franci elvețieni pentru cei care lucrează norma întreagă de 41 de ore pe săptămână.

Cei peste 500.000 de votanți nu se află pentru prima dată în fața unei astfel de întrebări căreia trebuie să îi răspundă prin vot. Propunerea de introducere a salariului minim la 4.086 de franci a mai fost supusă referendumului în două ture distincte în anii precedenți.

Deși suma pare uriașă pentru România, e esențial să notăm că în Geneva pandemia a provocat o criză neașteptată, unde sute de familii și persoane singure au avut nevoie de asistență socială. Părinți, copii și tineri s-au aliniat zilnic să mănânce o masă caldă.

 

Salariul minim în Geneva va ajunge, așadar, la 110 lei/oră. Asta înseamnă ca în cantonul elvețian se va caștiga de două ori mai bine decat în Franța.

Reporterii francezi spuneau joi că măsura era absolut necesară, având în vedere căeconomia locală depinde în mare parte de turiști și activități de afaceri, iar pandemia a afectat ambele sectoare într-o măsură neașteptată.

Geneva este clasat drept al treilea cel mai scump oraș din lume în care poți trăi, după Zurich și Ashgabat, capitala Turkmenistanului.

Costurile, în prețuri comparabile, în Geneva:

  • chiria este de aproape 4 ori mai mare decât în București;
  • costurile lunare, fără chirie, pentru o singură persoană ajung în jur de 6.600 de lei;
  • costurile lunare, fără chirie, pentru o familie formată din patru persoane ajung în jur de 24.000 lei;
  • 1 litru de lapte (cel mai ieftin) este 8 lei;
  • 1 franzelă de 500g este 13 lei;
  • un cofraj de 10 ouă costă 26 lei.

Măsura introducerii salariului minim garantat în plată cu valoarea de 18.500 lei/lună a fost adoptată de peste 58% dintre cei care s-au prezentat la vot. Aceasta se va aplica începând cu 17 octombrie.

Reamintim că în România salariul minim garantat in plata pentru o lună completă de muncă(normă întreagă) este 2.230 de lei brut, adică 1346 lei net, după ce a fost majorat la 1 ianuarie 2020.

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii