Web Analytics
scris luni, 09.09.2024

9 Septembrie 1912: Este dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brâncuși

În ziua de 9 Septembrie 1912 a fost dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brâncuși, singurul monument de for public al sculptorului amplasat în București. 

9 Septembrie 1912: Este dezvelit bustul generalului dr. Carol Davila, lucrare a lui Constantin Brâncuși

 La solicitarea Ministerului de Război, in 1903 Brancusi a primit prima comanda pentru un monument public, bustul generalului medic Carol Davila. Acest bust a fost comandat de un consiliu format de fostul sau profesor Dimitrie Gerota, pentru a il ajuta pe Brancusi sa plateasca drumul pana la Paris, pentru continuarea studiilor.

Plata pentru monument a fost impartita in doua transe, prima jumatate fiind platita inainte ca lucrul sa inceapa, iar a doua transa dupa ce Brancusi va termina bustul.

Citește și: Gaură mare! Festivalul „Analogue” din Mioveni a sucombat după două ediţii!

 Cand Brâncusi a terminat lucrarea, aceasta a fost prezentata in fata consiliului, dar receptia a fost nesatisfacatoare, diferite persoane din consiliu avand opinii contrarii despre caracteristicile fizice ale generalului, spre exemplu cerand micsorarea nasului si de asemenea pareri diferite in legatura cu pozitionarea epoletilor.

Infuriat de inabilitatea consiliului de a intelege sculptura, spre mirarea tuturor, Brancusi a plecat din sala de sedinte fara a primi a doua jumatate a banilor necesari plecarii sale spre Franta, hotarand sa parcurga drumul catre Paris pe jos.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Lasconi a lipsit de la școală

Treburile națiunii au făcut ca să se scrie din nou istorie la Câmpulung, în sensul că prima zi de școală a fost marcată fără prezența primarului la...