Web Analytics

9 decembrie este Ziua internaţională împotriva corupţiei

de | 9.12.2020 13:49 | Actualitate, Politica si Administratie

9 Decembrie, Ziua Internațională Anticorupție, a fost inițiată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”.

Data de 9 decembrie a fost stabilită ca Ziua Internațională Anticorupție începând cu anul 2006, prin rezoluția 58/4 a Adunării Generale a ONU, prin care Adunarea a adoptat Convenția Națiunilor Unite împotriva Corupției.

Citește și: S-a cerut insolvența Regiei Autonome Județene de Drumuri Argeș pentru o datorie de 90.000 de lei

Ziua Internațională Anticorupție are ca obiectiv promovarea principiilor etice, integritatea, transparența și responsabilitatea asupra propriilor acțiuni, atât în afacerile publice, cât și în cele private.

România a semnat Convenția la data de 9 decembrie 2003 la Merida și ratificat-o prin Legea nr. 365 din 15 septembrie 2004, iar Republica Moldova a semnat Convenția la data de 28 septembrie 2004 și a ratificat-o prin Legea nr.158-XVI din 6 iulie 2007. 

Citește și: Fostul șef al DNA Pitești se pensionează. CSM a aprobat cererea procurorului Călin Nistor

Klaus Iohannis, Președintele României, a declarat cu această ocazie: „Corupția este un fenomen complex, adânc înrădăcinat în practicile celor care urmăresc folosirea puterii publice în interes personal sau de grup. Într-un sens larg, corupția nu vizează doar luarea și darea de mită. Mituirea, nepotismul, abuzul de putere sunt toate forme ale acestui flagel care erodează, de fapt, dezvoltarea unei societăți”.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii