Web Analytics
scris joi, 28.03.2019

Caleidoscop

În 1912 sunt elaborate mai multe studii

1912. Sunt elaborate studiile: „Piteşti. Primăria comunei urbane. Canalizarea oraşului. Condiţiuni speciale; Alimentarea oraşului cu apă. Proiect general. Raport şi deviz; Caet de sarcini cu condiţiuni speciale pentru construirea pavajelor după stradele oraşului; Concesiunea iluminatului şi distribuirea energiei electrice în oraşul Piteşti”.

Caleidoscop

Petru Groza participă la o paradă militară în Piteşti

1946, aprilie 7. Generalul de corp de armată Constantin Niculescu, şeful Casei Regelui Mihai, generalul Ivan Z. Susaikov, locţiitorul preşedintelui Comisiei Aliate de Control din România, prim-ministrul Petru Groza, generalul de corp de armată Constantin Vasiliu-Răşcanu, ministrul de Război, generali şi ofiţeri din Armata Română şi din Armata Roşie au participat la o paradă militară organizată în Grădina Publică din faţa Prefecturii, cu ocazia împlinirii unui an de la înfiinţarea Diviziei Horia, Cloşca şi Crişan, având sediul în Piteşti.

Piteştiul avea 5.572 clădiri în 1946

1946, decembrie 6. Oraşul Piteşti înregistra 5.572 de clădiri, din care 67% erau din cărămidă, având 84% lumină electrică, 40% instalaţie de apă, 30% canalizare, 1% încălzire centrală.

Este înfiinţat la Piteşti Cenaclul literar ”Orizonturi Noi”

1947, noiembrie. Este înfiinţat la Piteşti Cenaclul literar numit iniţial „Orizonturi Noi”, apoi „Alexandru Sahia”, din 1956 „Liviu Rebreanu”, având sediul în Palatul Culturii (1955), astăzi la Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” Argeş.

Înfiinţarea Autobazei de Transporturi Auto

1947. Este înfiinţată Autobaza de Transporturi Auto. În 1972, la aniversarea unui sfert de veac de activitate, director, Constantin Popa. Ulterior, Întreprinderea Judeţeană de Transporturi Auto Argeş, astăzi divizată în mai multe firme particulare.

Te-Deum la Catedrală pentru aniversarea Unirii

1947, decembrie 1. Pentru aniversarea Unirii Transilvaniei cu Ţara era oficiat un Te-Deum la Catedrală, participând comandantul şi ofiţeri superiori ai Şcolii de Artilerie din Piteşti, oficiali, alţi cetăţeni.

Combinatul Petrochimic Pitești, la două decenii de la punerea în funcțiune a primei capacități de producție

1986, septembrie 20. Combinatul Petrochimic Pitești a sărbătorit două decenii de la punerea în funcțiune a primei capacități de producție de pe Platforma Industrială Pitești-Sud, Fabrica de Negru de Fum, astăzi dezafectată.

(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento” de Petre Popa)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...