În următoarea perioadă vor fi montate 700 de radare fixe pe drumurile din toată țara. Acestea sunt dispozitive de tip pistol radar, care vor fi operate prin sistemul e-Sigur, lansat la începutul anului 2025. Noul sistem de monitorizare a traficului și sancționare a vitezomanilor, e-Sigur, a fost implementat de autoritățile din România la începutul acestui an.
Citește și: Doliu în Muscel. A murit înv. Mihail Măgureanu, director de 45 de ani al Căminului Cultural din Boteni
Mai multe radare fixe au fost montate pe diferite drumuri din țară. Acestea înregistrează toate vehiculele care circulă pe acele șosele, iar imaginile sunt analizate ulterior de ofițerii de Poliție. Dacă un șofer e înregistrat că a depășit limita de viteză, va primi amenda acasă. Dar, noile dispozitive permit aplicarea de sancțiuni și pentru alte abateri rutiere. În primă fază, primele radare fixe sunt folosite pe autostrăzile A1 și A2 și pe DN2, în județul Vrancea. Autoritățile anunță că proiectul va fi extins la nivel național. Iar în perioada următoare vor fi montate până la 700 de radare fixe pe drumurile din toată țara.
„Aceste dispozitive radar pe trepied vor fi întâlnite exclusiv în zonele cu risc rutier. Vor fi amplasate în fiecare zi în zonele cu risc rutier astfel încât etapizat să putem atinge toate zonele cu risc rutier din România în toată țara. Pentru acest proiect, acest sistem e-Sigur, avem pregătite 700 de dispozitive radar de tip pistol, care vor putea fi observate treptat pe marginea drumului public, alături de un echipaj de Poliție Rutieră”, a declarat Bogdan Oproiu, director adjunct al Direcției Rutiere.
Radarele folosite până acum de Poliția Rutieră erau operate manual, de către un polițist. Acestea erau folosite pentru a determina când un șofer depășește limita de viteză. În schimb, noile radare înregistrează fără oprire traficul. Astfel, vor fi consemnate toate abaterile rutiere.
De exemplu, pe baza imaginilor pot fi aplicate sancțiuni pentru:depășirea limitei de viteză; efectuarea unei depășiri neregulamentare; nepurtarea centurii de siguranță; conducere agresivă; neutilizarea sistemelor de iluminare, etc.
Amenda de viteză sau alte tipuri de sancțiuni sunt transmise, apoi, prin poștă la adresa de domiciliu a șoferului.
0 Comentarii