Web Analytics

7.800 de pacienți laringectomizați cer Ministerului Sănătății să le fie decontate filtrele respiratorii

de | 20.06.2020 10:01 | Actualitate

Strigăt disperat al pacienților cu laringectomie totală și traheostomie din România

În România sunt 7.800 de pacienți laringectomizați. Laringectomia reprezintă o operație chirurgicală indicata în tratarea cancerului de laringe, care constă în îndepărtarea unei porțiuni bolnave sau a totalității laringelui. Pacientul care a suferit o astfel de operație are nevoie de un filtru special care unmidifică aerul și- l filtrează împotriva bacteriilor.

Asociația Națională a Laringectomizaților Total din România a transmis un comunicat de presă în care solicită compensarea prin CAS a filtrelor de aer care asigură respirația acestor pacienți.

Comunicat de presă:

„Sănătatea pacientului laringectomizat depinde în mare parte de calitatea respirației și protecția împotriva virusurilor și a bacteriilor din aer. Pacientul laringectomizat este un pacient defavorizat care se luptă pentru reintegrarea socială și pentru recalibrarea modului de viață afectat de boală și de intervenția chirurgicală.

În țările din Europa, pacientul laringectomizat este încadrat într-o categorie de urgență și importanță vitală din cauza afecțiunii de care suferă și este sprijinit prin sistemul de asigurări de sănătate cu dispozitive medicale ce îi protejează viața.

O problemă urgentă ignorată de autorități și agravată pe timp de pandemie

Un dispozitiv medical important pentru respirația pacientului laringectomizat este filtrul de aer HME – umidifică aerul și-l filtrează împotriva bacteriilor și a virusurilor. Deși important pentru respirația și sănătatea pacientului laringectomizat, acest filtru nu este compensat prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Dacă pacientul care nu poartă acest filtru suferă afecțiuni respiratorii, se impun internarea și tratamente care duc la cheltuieli mai mari. Dacă urmărim sănătatea pacientului laringectomizat, este inuman să nu facem tot posibilul să-l protejăm în condițiile în care efectele filtrului HME sunt benefice, pacientul având deja de îndurat și alte probleme legate de afecțiune.

Vasile Boitan, Președintele Asociației Naționale a Laringectomizaților Total din România declară:

„Este absurd că nu se ia în considerare mai mult ca oricând compensarea prin CAS a acestor filtre HME în condițiile în care în această perioadă pandemia COVID afectează sistemul respirator și se transmite pe căile respiratorii. Pacientul laringectomizat nu se poate proteja purtând mască de protecție pentru că el nu respiră pe gură sau pe nas, el poate purta acest filtru HME”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii

Ultimele articole