Anul trecut, 20 de copii instituţionalizaţi din judeţul nostru au fost adoptaţi, mutându-se efectiv la familiile care i-au adoptat, iar pentru alţi 33 de micuţi s-a dispus deschiderea procedurii adopţiei interne. La ora actuală, 62 de familii sau persoane din Argeş care vor să adopte un copil se află pe lista de aşteptare, iar 16 familii se află în perioada de evaluare pentru eliberarea atestatului necesar adopţiei. În urmă cu doi ani, numărul copiilor adoptaţi a fost mai mic, de numai 11 copii. În 2013, s-a dispus încuviinţarea adopţiei pentru 15 copii şi s-a deschis procedura internă de adopţie pentru 55 de copii, iar 12 cazuri de adopţie au fost închise după perioada de monitorizare postadopţie. Nelida Ghiţulescu, şef Biroul Adopţie şi Postadopţie din cadrul DGASPC Argeş, ne-a precizat că în acest an au fost închise 19 cazuri de adopţie, după perioada de monitorizare postadopţie de doi ani.
Profilul adoptatorilor: 30-40 de ani, au un copil şi vor să mai adopte unul cu vârsta între 0 şi 3 ani
„În prezent în evidenţa Biroului Adopţie şi Postadopţie figurează un număr de 67 de copii. 7 copii se află în perioada de monitorizare bilunară, iar 47 de copii în perioada de monitorizare postadopţie. Până acum, nu au existat cazuri să nu-i meargă copilului bine în familia care l-a adoptat sau să se întoarcă înapoi în centru. Familia care vrea să adopte un copil vizualizează un raport care sintetizează traseul parcurs de copilul instituţionalizat şi situaţia lui medicală, psihologică şi i se prezintă fotografii recente ale copilului. Unii refuză copilul din start pentru că părinţii săi biologici au probleme de sănătate, psihologice sau boli cronice. Mai sunt şi copii care nu au etnia declarată, dar se vede clar că sunt de etnie rromă şi pot fi refuzaţi pe aceste considerente. Alţi copii sunt refuzaţi pentru că au probleme de sănătate. Mai sunt şi perechile de fraţi mai mari de vârsta de 7-9 ani, care sunt greu adoptabili”, ne-a spus Nelida Ghiţulescu.
În marea majoritate a cazurilor, cuplurile care vor să adopte un copil au în jur de 30-40 de ani, preferă micuţii cu vârste de până la 3 ani, mai au un copil acasă, dar doresc să mai adopte unul, fie pentru că nu mai pot avea alţi copii, fie pentru că îşi doresc să facă acest gest. Nelida Ghiţulescu ne-a vorbit şi despre adopţiile internaţionale, care se referă la cetăţenii români plecaţi în străinătate, care au reşedinţa în ţara în care muncesc.
Aceste familii se atestă în statul în care locuiesc, iar documentaţia este transmisă în statul român, numai că pot avea acces numai la copiii care sunt refuzaţi de cei din adopţia internă. „Sunt familii care aşteaptă şi 2-3 ani să adopte un copil, e vorba de cele care îşi doresc copii între 0 şi 2 ani. Este foarte greu până aştepţi să fii potrivit cu un copil. Toate cazurile de adopţie sunt deosebite, pentru că fiecare are particularităţile lui individuale, care sensibilizează foarte tare. Momentul cel mai important este însă cel al potrivirii”, ne-a mărturisit Nelida Ghiţulescu, şef Biroul Adopţie şi Postadopţie din cadrul DGASPC Argeş.
Iustina HARCO-BURCEA