Web Analytics

6 Martie 1475: S-a născut la Caprese, în Toscana, genialul pictor, sculptor și arhitect italian Michelangelo Buonarroti

de | 6.03.2023 09:27 | Actualitate, Cultură, Home

În ziua de 6 Martie 1475 s-a născut la Caprese, în Toscana, genialul pictor, sculptor si arhitect italian Michelangelo Buonarroti Simoni.

A fost al doilea din cei cinci fii ai familiei. Tatăl său, oficial florentin, a avut legături cu familia Medici care avea să îi susțină cariera artistică pentru un timp.

Citește și:

În 1488, pe când avea 13 ani, tatăl său îl trimite ca ucenic in atelierul pictorului Domenico Ghirlandaio, unul dintre cei mai importanți pictori din Florența.

În paralel, tânărul Michelangelo a studiat însă și sculptura cu Bertoldo di Giovanni, fost elev al lui Donatello.

Doi ani mai târziu, acesta a ajuns la curtea lui Lorenzo de Medici (Magnificul), mecena al artelor, unde a avut ocazia sa cunosca personalitati ilustre ale vremii. In aceasta perioada a realizat lucrari ca Madona della Scala si Lupta centaurilor.

A ramas in palatul familiei Medici pana la moartea protectorului sau (1492), dupa care a parasit Florenta si s-a stabilit in Bologna, lucrand pentru Biserica „San Domenico”.

S-a mutat apoi in Roma, la cererea oficialilor de la Vatican executand mai multe sculpturi cu tematica religioasa, dar si celebra lucrare Bachus.

Peregrinarile sale au continuat însă, pentru ca in 1534 sa revină la Vatican la cererea lui Papa Clement al VII-lea.

Michelangelo a primit sarcina să picteze Capela Sixtină cu tema Judecății de Apoi, lucrare cu care a șocat comunitatea catolică. 

 În momentul dezvelirii frescei, papa Paul al II-lea (succesorul lui Clement al VII-lea) a fost blocat, iar criticii l-au acuzat de blesfemie, datorită faptului că personajele pictate erau goale.

Citește și:

În ciuda atacurilor virulente pe care a fost nevoit să le suporte, a continuat să lucreze în slujba Bisericii Catolice până la sfârșitul vieții, concentrându-se îndeosebi pe arhitectură, după ce in 1549 a fost numit arhitect șef al Bisericii „San Pietro”.

A murit în 18 februarie 1564, iar conform dorinței sale a fost îngropat în Biserica „Santa Croce” din Florența. 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *