Web Analytics

Caleidoscop

de | 19.07.2018 15:00 | Cultură

Dinicu Golescu reînfiinţează Școala de la Golești

Dinicu Golescu reînfiinţează în anul 1826 şcoala de la Golești din judeţul Argeş. El i-a adus ca profesori pe Florian Aaron şi Ion Heliade Rădulescu. În 1827 se înfiinţează în saloanele conacului de la Goleşti, din inițiativa lui Dinicu Golescu şi a lui Ion Heliade Rădulescu, ”Societatea literară”, care avea ca scop promovarea culturii româneşti, precum şi promovarea unui program politic de reforme.

Primul 1 Mai a fost organizat la Piteşti în 1890

Ziua solidarităţii internaţionale a celor ce muncesc a fost sărbătorită pentru prima dată la Piteşti pe 1 mai 1890. Cu această ocazie s-au organizat serbări câmpeneşti, întruniri politice, defilări şi spectacole.

Minerul Câmpulung, prima echipă din fotbalul argeșean

Primele mărturii legate de apariţia fotbalului în Argeş datează din anul 1915, când la Câmpulung Muscel ia fiinţă echipa Minerul. Ascensiunea acesteia este întreruptă de Primul Război Mondial. Abia după anul 1919 fotbalul prinde rădăcini şi la Piteşti. Săgeata a fost prima echipă piteşteană atestată documentar, începând cu anul 1921. Printre jucători, care veneau din rândurile elevilor şi militarilor, îi amintim pe portarul Iulică Şvanţaru, fundaşul Condor şi înaintaşul Ulman. Meciurile, care la început erau urmărite din curiozitate, se desfăşurau pe un teren improvizat al Regimentului 6 Artilerie.

Construirea Halei pentru pește

În anul 1924 Comisia interimară a oraşului Piteşti a hotărât construirea Halei Mici (pentru peşte), licitaţie câştigată de antreprenorul Guido Rosazza la 3 februarie 1925, deviz 1.700 de lei. Clădirea se va demola însă după 1962.

S-a editat în Piteşti singurul număr al ziarului Amicii URSS

La 16 octombrie 1934 se edita la Piteşti singurul număr al ziarului Amicii URSS, la Tipografia Ştefan Voiculescu, iniţiativă mijlocită de asociaţia naţională cu acelaşi nume.

Bombardarea reţelei electrice din Pitești

Reţeaua electrică din Piteşti a avut de suferit în urma bombardamentului din 6 mai 1944. Din acest motiv, dar şi pentru că uzura maşinilor era avansată şi nu se mai putea face faţă cerinţelor tot mai mari, începând cu anul 1947, Piteştiul a început să primească energie electrică de la termocentrala de la Schitu-Goleşti.

Rubrică realizată de Marius Ionel
(Informaţii selectate din „Piteşti-620, memento”, de Petre Popa)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii