Web Analytics
scris miercuri, 26.06.2024

45 de ani de la cucerirea titlului de campioană a României de către FC Argeş

Acum 45 de ani, la 24 iunie 1979, FC Argeș devenea, pentru a doua oară, campioană a țării, învingând, la București, pe stadionul „Dinamo”, echipa Dinamo București, cu scorul de 4-3 (2-1), în fața a peste 25.000 spectatori. Înaintea acestei ultime etape, FC Argeș avea 43 de puncte, iar Dinamo, 41. FC Argeș, deși avea nevoie de un egal, a luptat exemplar și a câștigat cu scorul de 4-3, după un joc foarte disputat, în care Dinamo a luptat cu toate mijloacele. Spre cinstea lor, jucătorii FC Argeș au evoluat cu mare ambiție și cu dorința de a câștiga pentru a demonstra valoarea jucătorilor, majoritatea crescuți la „școala” din Pitești, atunci fiind cea mai bună din România.

45 de ani de la cucerirea titlului de campioană a României de către FC Argeş

Cu un an înainte, FC Argeș pierduse titlul la… golaveraj

FC Argeș simboliza valoarea jucătorilor autohtoni și dorința provinciei de a se impune în fața capitalei. În ediția anterioară, FC Argeș pierduse titlul de campioană, la golaveraj, fiind la egalitate de puncte cu Steaua. De aceea victoria din 1979 a însemnat confirmarea valorii fotbalului piteștean, care câștigase primul titlu în 1972, dar și o nouă revanșă a marelui nostru fotbalist, inegalabilul Nicolae Dobrin, în fața dinamoviștilor, pentru nedreptatea care i s-a făcut la Campionatul Mondial din 1970, din Mexic. În acest ultim meci cu Dinamo, FC Argeș i-a avut în teren pe: Gh. Cristian, M. Zamfir, C. Cîrstea, C. Stancu, P. Ivan II, D. Toma II, Gh. Chivescu, S. Iovănescu (Ilie Bărbulescu), Gh. Chivescu, Doru Nicolae, M. Radu II, N. Dobrin. Din lotul campionilor au mai făcut parte: An. Speriatu, Sg. Moisescu, D. Ionașcu, M. Iatan, M. Ralea, V. Turcu, M. Roșu, V. Moiceanu, N. Radu III, A. Ancuța. Antrenorii echipei au fost Florin Halagian, Constantin Oțet și Leonte Ianovschi. În acest meci, golurile echipei FC Argeș le-au înscris: M. Radu II (2), Doru Nicolae și Dobrin. M. Radu II a câștigat titlul de golgheter al campionatului, cu 22 goluri înscrise. Pentru FC Argeș au înscris: Radu II (22), Dobrin (9), Iovănescu (7), Moiceanu (5), Doru Nicolae (4), M. Zamfir (2), Ilie Bărbulescu, Stancu, P. Ivan II, D. Toma, M. Iatan.
Acest al doilea titlu de campioană a fost câștigat de FC Argeș pentru că a avut mai multe atuuri: publicul întotdeauna alături la bine și la rău, în număr foarte mare (peste 12.000 pe meci), organizarea administrativă, în frunte cu președintele Ion Barbu, fostul mare fotbalist, continuitatea și stabilitatea lotului, bucuria de a juca și de a rămâne împreună pentru jucători, atașamentul jucătorilor față de club, oraș, județ.

Citește și Scrimă: România este vicecampioană europeană la sabie masculin echipe

Majoritatea jucătorilor erau crescuți la Pitești

Să remarcăm faptul că majoritatea jucătorilor erau născuți în Pitești și în județul Argeș: M. Zamfir, C. Cîrstea, C. Stancu, Gh. Chivescu, Doru Toma, M. Radu II, V. Turcu, Sg. Moisescu, M. Ralea, V. Moiceanu, N. Radu III, Ilie Bărbulescu, N. Dobrin. Erau 13 jucători autohtoni și încă 6 care au crescut la FC Argeș și au debutat în fotbalul mare de aici: Gh. Cristian, A. Speriatu, P. Ivan II, Doru Nicolae, M. Iatan, Marin Roșu.
Acesta a fost atuul lui FC Argeș, omogenitatea. S-a creat o adevărată familie, jucătorii cunoscându-se de ani buni, făcându-i mai atașați, mai puternici, mai apropiați, mai patrioți.
Acest avantaj a fost realizat în timp, prin munca și priceperea neobositului antrenor Leonte Ianovschi, descoperitorul și formatorul zecilor de fotbaliști pe care i-a crescut și i-a lansat în fotbalul mare.
Titlul din 1979 n-a venit întâmplător, aici fotbalul având tradiție: echipele Săgeata (1921), Sporting Club Pitești (1925), Dinamo Pitești (1953), SA Minerul Câmpulung-Muscel (1915) și din martie 1968, FC Argeș. Piteștiul a fost al 6-lea oraș din România, campion la fotbal și să-l cităm pe „tatăl” zecilor de fotbaliști piteșteni, Leonte Ianovschi: „Să le mulțumim băieților de astăzi pentru titlul adus la Pitești și să nu-i uităm pe cei care au pus bazele fotbalului de aici”.

Citește și Suporterii naționalei au sosit deja în Frankfurt pentru a fi alături de tricolori la meciul cu Slovacia de la EURO 2024

Replica lui Dobrin către arbitru: ”Nea Oto, dacă mai prelungești meciul, mai dau un gol”

Iar ziaristul Marius Popescu sublinia în ziarul „Sportul”: „Ei bine, ieri Argeșul nostru a evoluat cel puțin la fel de bine ca Barcelona, iar Dobrin nu a fost cu nimic mai prejos lui Asensi, opinia noastră fiind că piteșteanul a făcut ieri un joc care va rămâne înscris cu litere mari în istoria fotablului nostru”.
Și să nu uităm că meciul a fost foarte greu și prin prisma arbitrajului mai mult decât părtinitor pentru Dinamo. Rămâne celebră replica lui Dobrin după ce a înscris al 4-lea gol, după ce a driblat tot ce i-a ieșit în cale, în prelungirile meciului, cu un șut puternic și plasat în poarta dinamovistului Anuței: „Nea Oto (arbitrul jocului), dacă mai prelungești meciul, mai dau un gol”, era prin minutul 90 și ceva, arbitrul prelungind jocul în speranța unui gol dinamovist. De altfel, Dinamo pregătise sărbătoarea titlului, iar cupa care se acordă campioanei era vopsită în alb și roșu și era gravată cu numele Dinamo București. După meci, FRF a dat cu vopsea peste ce se scrisese anterior…

După meci, piteștenii au invadat centrul orașului

Deci, FC Argeș a luptat și pe teren și în afara lui, ceea ce-i crește meritele acestui titlu.
FC Argeș a câștigat locul I cu 45 puncte (54 goluri marcate și 29 goluri primite). Dinamo a ocupat locul al 2-lea, cu 4 puncte. Să mai notăm că în tribunele stadionului „Dinamo” au fost mii de argeșeni, care de abia la sfârșitul partidei s-au descătușat.
La Pitești, suporteri, simpatizanți sau simpli spectatori au invadat centrul orașului, așteptându-i pe campioni pentru a-i sărbători ca pe niște eroi.
Acum 45 de ani, Piteștiul era în sărbătoare. Să le mulțumim eroilor noștri de atunci, să-i apreciem pentru ceea ce au reușit, să-i respectăm pentru titlul de campioană obținut.
Piteștiul, Argeșul, piteștenii și argeșenii vă suntem recunsocători și vă respectăm.
Sevastian Tudor

Citește și Bazinul Olimpic Pitești, gazda Campionatului Național de Înot pentru copii

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită