Web Analytics
scris luni, 26.05.2025

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre acnee

4 lucruri pe care trebuie să le știi despre acnee

Sursa foto: Shutterstock.com

Acneea este o afecțiune cronică și inflamatorie a pielii care duce la apariția coșurilor și a punctelor negre în zona feței, gâtului, umerilor și așa mai departe.

Chiar dacă această problemă apare cel mai des în timpul pubertății când glandele sebacee sunt mai active, acneea poate fi prezentă la orice vârstă din cauza dezechilibrului hormonal, a dietei sau a altor factori declanșatori.

Afla în continuare mai multe informații despre tratarea acneei, simptomele ei și cauzele cele mai frecvente, pentru a fi mai bine informat despre această afecțiune dermatologică și opțiunile terapeutice pe care le ai la dispoziție!

Cauzele acneei

Acneea apare atunci când porii sunt înfundați cu ulei, piele moartă sau bacterii. Aceasta se dezvoltă cel mai des la nivelul feței, pieptului și umerilor întrucât pielea din aceste zone este mai bogată în glande sebacee (uleioase).

Câteva mecanisme declanșatoare ale acneei includ:

  • schimbări hormonale – care pot face glandele sebacee să producă mai mult ulei decât este necesar, problema fiind des întâlnită la ambele sexe în timpul pubertății. Adițional, schimbările hormonale pot fi prezente și la vârstă mijlocie, în special în rândul persoanelor de sex feminin;
  • anumite medicamente – erupțiile cutanate și dezechilibrul hormonal pot fi asociate cu potențiale reacții adverse ale unor medicamente specifice.
  • dieta – consumul produselor bogate în grăsime și zahăr pare să fie asociat cu prezența acneei, în special în rândul persoanelor adulte, acest lucru fiind susținut și de un studiu publicat în 2020;
  • stresul – chiar dacă stresul nu duce la apariția acneei, prezența acestuia poate agrava afecțiunea dermatologică.

Semnele și simptomele acneei

Acneea poate fi prezentă oriunde pe corp, însă cel mai des este întâlnită la nivelul feței, gâtului, umerilor și pieptului.

Coșurile apărute pot crea o formă inegală a feței prin umflarea și inflamarea porilor înfundați. Mai mult decât atât, acneea poate duce la schimbarea culorii pielii prin hiperpigmentarea sau înroșirea acesteia.

În funcție de severitate, erupțiile cutanate produse de acnee pot fi dureroase la atingere și pot cicatriza pielea. Stoarcerea coșurilor poate crește riscul de infectare și de cicatrizare, motiv pentru care trebuie evitată această acțiune.

Opțiuni terapeutice pentru acnee

Există mai multe metode prin care acneea poate fi tratată, opțiunea cea mai bună fiind aleasă în funcție de vârstă, de severitatea acneei și de tipul ei. După ce a luat în considerare toate aspectele cazului tău, medicul specialist poate recomanda:

  • tratamente medicamentoase orale – adică tablete sau pastile care pot ajuta la ameliorarea sau înlăturarea acneei, cum ar fi antibioticele pentru cazurile în care afecțiunea dermatologică este cauzată de bacterii;
  • medicamente topice – care pot fi găsite sub formă de unguente sau creme și care pot avea diferite roluri cum ar fi reducerea inflamației, înlăturarea bacteriilor și curățarea porilor;
  • terapii specifice – cum ar fi terapia hormonală, menită să ajute persoanele care prezintă un dezechilibru hormonal sau care suferă de o agravare a acneei în anumite perioade (în timpul menstruației).

Deoarece multe dintre aceste opțiuni terapeutice pot fi obținute și fără prescripție medicală, este recomandată citirea cu atenție a prospectului înainte de utilizare și respectarea recomandărilor medicului sau farmacistului cu privire la dozaj și plan de administrare.

Metode preventive

Chiar dacă acneea nu poate fi prevenită în orice scenariu, există însă anumiți pași pe care îi poți face pentru a reduce riscul de dezvoltare a acestei afecțiuni dermatologice, cum ar fi:

  • spălarea zilnică a feței cu produse corespunzătoare (fără ulei);
  • axarea pe o dietă sănătoasă și echilibrată;
  • evitarea produselor de îngrijire care sunt agresive cu pielea sau care sunt bogate în ulei;
  • îndepărtarea machiajului și curățarea pielii înainte de culcare; 
  • reducerea stresului.

Întrucât acneea poate afecta calitatea vieții și stima de sine, discută cât mai curând posibil cu un medic dermatolog dacă suferi de această problemă,  pentru a primi tratamentul corespunzător cazului tău specific!

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...