În ziua de 3 Septembrie 301 a fost fondată republica San Marino, cea mai mică și mai veche republică existentă încă.
Este o enclavă în peninsula Italică, în apropierea țărmului Mării Adriatice, cu o suprafață de 60 km2 și cca 30.000 de locuitori.
Sfântul Marinus, un cioplitor de piatră dalmațian, a străbătut Marea Adriatică, pe vremea împăratului Dioclețian, pentru a scăpa de persecuții și a construit aici, cu propria sa mână, o capelă de piatră.
Legenda spune că el a murit la 3 septembrie 301, lăsând moștenire urmașilor muntele pe care s-a dezvoltat statul care ii poartă numele.
Capitala țării este orașul San Marino. Localitatea cu cei mai mulți locuitori este Dogana. San Marino are cea mai mică populație dintre toți membrii Consiliului Europei. Faptul că limba oficială este italiana, împreună cu puternicele legături financiare și etno-culturale, face ca San Marino să mențină legături strânse cu vecinul mult mai mare; este situat în apropiere de riviera din Rimini, una din principalele zone turistice litorale italiene.
Țara își trage numele de la Sfântul Marin, un pietrar originar de pe insula Arba din provincia romană Dalmația (în prezent insula Rab din Croația). Conform legendei, în anul 257 d.Cr., Marin a participat la reconstrucția zidurilor orașului Rimini după distrugerea lor de pirații liburni. Marin a fondat apoi o comunitate monahală independentă pe Monte Titano în 301 d.Cr.; astfel, San Marino se revendică drept cel mai vechi stat suveran existent, precum și cea mai veche republică constituțională.
Citește și: „ENESCU, jupuit de viu” – PRIMUL FILM ROMÂNESC DESPRE VIAȚA LUI GEORGE ENESCU – PREMIAT LA VENEȚIA
Economia țării se bazează în principal pe finanțe, industrie, servicii și turism. Este printre cele mai bogate țări din lume în termeni de PIB (pe cap de locuitor), cu o cifră comparabilă cu cele ale celor mai dezvoltate regiuni europene. San Marino este considerată o economie extrem de stabila, cu una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Europa, fără datorie națională și cu excedent bugetar, și are cea mai mare rată de proprietate auto, fiind singura țară cu mai multe vehicule decât oameni.
0 Comentarii