Web Analytics
scris sâmbătă, 03.05.2025

3 mai 1975 – 50 de ani de când Nadia Comăneci devenea campioană absolută a Europei și campioană continentală la sărituri, paralele și bârnă

3 mai 1975 rămâne o dată de referință în istoria sportului românesc. În urmă cu exact 50 de ani, Nadia Comăneci, pe atunci o gimnastă necunoscută în vârstă de doar 13 ani și jumătate, devenea campioană absolută a Europei și campioană continentală la sărituri, paralele și bârnă.

3 mai 1975 – 50 de ani de când Nadia Comăneci devenea campioană absolută a Europei și campioană continentală la sărituri, paralele și bârnă

În ziua de 3 mai 1975, la Campionatul european feminin de gimnastică de la Skien, în Norvegia, Nadia Comăneci, în vârstă de 13 ani și jumătate, devenea campioană absolută a Europei și campioană continentală la sărituri, paralele și bârnă. A fost un eveniment care a uimit lumea gimnasticii, după cum o dovedesc comentariile presei de la vremea respectivă.

Citește și: Româncă suspendată doi ani pentru încălcarea Programului Anticorupţie în Tenis

„Copilul minune al gimnasticii româneşti a stîrnit admiraţia nu numai a spectatorilor, dar şi a celor mai exigenţi dintre specialişti“ (France Presse).

„Acest bulgăr de energie a surprins lumea gimnasticii internaţionale. Gimnasta româncă a răsturnat toate pronosticurile şi se va întoarce la Bucureşti cu patru dintre cele cinci medalii de aur“ (United Press International). „

În programul său, Nadia Comăneci a adăugat exerciţiilor clasice un grad atit de înalt de dificultate, incitmină şi campioanei olimpice Olga Korbut i-ar fi fost foarte greu să o egaleze, dacă ar fi participat la aceste întreceri“ (Reuter).

„Comăneci nu e numai o adevărată maestră, dar şi cea mai tânără campioană din istoria acestei spectaculoase discipline sportive“ (Tanjug). 

Nadia Comăneci a fost prima gimnastă din lume care a primit nota zece într-un concurs olimpic, la Jocurile Olimpice de la Montreal -1976  și este câștigătoare a cinci medalii olimpice de aur. Este considerată a fi una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX și a fost primul sportiv român inclus în memorialul Internațional Gymnastics Hall of Fame.

Citește și: ENESCU 70 – 70 de ani de la trecerea în eternitate a lui George Enescu! 100 de proiecții de gală – Omagiu cinematografic în România și Europa

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită