Web Analytics
scris vineri, 03.01.2025

3 Ianuarie 1853: Apare, la Sibiu,  „Telegraful Român, ziarul românesc mai bătrân decât România”, cu aparitie neîntreruptă până azi

În ziua de 3 Ianuarie 1853, a aparut, la Sibiu, Telegraful Român «gazeta politica, industriala, comerciala si literara», sub indrumarea episcopului de atunci Andrei Șaguna, cu aparitie neîntreruptă până azi.

3 Ianuarie 1853: Apare, la Sibiu,  „Telegraful Român, ziarul românesc mai bătrân decât România”, cu aparitie neîntreruptă până azi

  În 1919, publicaţia a devenit organ de presa al Mitropoliei ortodoxe de Alba Iulia şi Sibiu.

Primul redactor al gazetei a fost Florian Aaron, înlocuit de Pavel Vasici. La început, gazeta a apărut scrisă cu caractere chirilice, dar a publicat între anii 1859 și 1863 și articole imprimate cu caractere latine. Alți redactori ai revistei, înainte de 1900, au fost Ioan Bădilă, Visarion Roman, Ioan Rațiu, Zaharia Boiu, Nicolae Cristea. Deși a avut mai mulți redactori, Telegraful român a urmat direcția editorială dată de Andrei Șaguna, care milita pentru independența politică și religioasă a românilor din Transilvania.

În Telegraful român au debutat: Zaharia Boiu cu poezia Salutare în 1853, Visarion Roman cu poezia Fiul grijei în 1853, Alexandru Macedonski, la 8 decembrie 1870 cu poezia Dorința poetului, trimisă de la Viena și Ilarie Chendi cu nuvela Emi la 14 iulie 1892, semnată X.

În paginile revistei au publicat numeroși scriitori români, precum Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac, Dimitrie Bolintineanu, Ion Creangă, Ioan Slavici, Alexandru Vlahuță, George Coșbuc etc.

Florian Aaron (n.1805 – d.1887) a fost un istoric român, născut în satul Rod, județul Sibiu, Transilvania, propagator în Muntenia al ideilor Școlii Ardelene.

Citește și:

A fost profesor la Școala Centrală din Craiova, a predat limba latină la Colegiul “Sfîntul Sava“, unde l-a avut ca elev pe Nicolae Bălcescu. A fost profesor și la Universitatea din București. A participat la revoluția din 1848.

Florian Aaron a fost printre primii care au subliniat necesitatea de a cunoaște istoria națională. De asemenea, Aaron a întemeiat, împreună cu Georg Hill, primul cotidian românesc, “România” (1837).

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită