Web Analytics
scris sâmbătă, 28.12.2024

28 Decembrie 2010: Începe “Primavara Arabă” în Algeria (mișcarea populară împotriva conducerii acestei țări)

În ziua de 28 Decembrie 2010 a început în Algeria miscarea populara impotriva conducerii acestei tari, cunoscuta sub numele de “Primavara Arabă” .

28 Decembrie 2010: Începe “Primavara Arabă” în Algeria (mișcarea populară împotriva conducerii acestei țări)

Miscarea pentru schimbare  s-a manifestat prin o serie de proteste masive ale populatiei,  în mai multe țări cu regimuri totalitare din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010. Foto: Harta protestelor „Primăvara arabă”

     În Egipt, Yemen, Libia și Tunisia, protestele au devenit adevărate revoluții, care au dus la înlăturarea regimurilor dictatoriale aflate la putere. 

Primăvara arabă (arabă الربيع العربيar-rabīˁ al-ˁarabī) a fost o serie de mișcări de protest care au avut loc în mai multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord începând cu sfârșitul anului 2010. În principal, acestea au avut loc mai ales în țări arabe unde domnea un regim autoritar sau totalitar. Manifestări de stradă de o amploare deosebită s-au desfășurat în Egipt, Algeria, Yemen, Libia, Iordania, Bahrain, Maroc, Kuweit si Iran, având loc evenimente de mai mică amploare în Sahara Occidentală, Sudan, Djibouti, Cisiordania, Liban, Siria, Irak, Senegal, Arabia Saudită și Oman. În aceeași perioadă s-au desfășurat demonstrații de diferite mărimi și în țări din afara zonei, cum ar fi Somalia, Albania, Serbia, Mauritania și Gabon.

Scânteia care a declanșat mișcările de protest a fost larg recunoscută ca fiind sinuciderea prin auto-incendiere a lui Mohamed Bouazizi în Tunisia, la data de 17 decembrie 2010. Acest act a declanșat demonstrații pe scară largă împotriva regimului, care ulterior s-au extins în mai multe țări din zonă. În Egipt, Yemen și Tunisia, demonstrațiile au devenit adevărate revoluții care au dus la înlăturarea președinților tunisian (Zine El Abidine Ben Ali) și egiptean (Hosni Mubarak), iar ulterior și a președintelui yemenit Ali Abdullah Saleh. În Iordania și Cisiordania guvernele au fost dizolvate de către regele Abdullah, respectiv președintele Autorității Palestiniene Mahmud Abbas.

Citeștre și:

Existența mijloacelor de comunicație modernă precum Facebook sau Twitter au înlesnit organizarea revoltei, fapt pentru care guvernele din mai multe țări afectate de proteste au blocat accesul la ele sau chiar la întregul Internet. Accesul mass-media internaționale în mai multe țări a fost sever restricționat, iar reporterii mai multor posturi internaționale (CNN, Al Jazeera etc.) aflați pe teren au fost amenințați, reținuți de către poliție sau chiar bătuți.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită