Web Analytics
scris joi, 28.12.2023

28 Decembrie 1989: A decedat fizicianul Herman Oberth, inventator german născut în Sibiu, supranumit “părintele aviației spațiale”

În ziua de 28 Decembrie 1989, fizicianul Herman Oberth, inventator german născut la Sibiu, supranumit “parintele aviatiei spatiale”, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani.

28 Decembrie 1989:  A decedat fizicianul Herman Oberth, inventator german născut în Sibiu, supranumit “părintele aviației spațiale”

S-a nascut pe 25 iunie 1894, iar scoala primara a urmat-o in localitatea natala unde a si facut primele experimente, studiind efectele imponderabilitatii si acceleratiei asupra corpului uman. Pasiunea pentru zborul cosmic i-a fost inspirata de cartile lui Jules Verne, in special de volumul “De la Pamant la Luna”.

Si-a continuat studiile in Germania – la Munchen, Gottingen si Heidelberg – la absolvire prezentand o lucrare cu tema “zborurile spatiale”, dar care a fost respinsa pe motiv ca era utopica. In ciuda ridiculizarii teoriilor sale, Herman Oberth a realizat in 1917 primul model din lume al unei rachete cu combustibil lichid si a continuat apoi cu si mai multa determinare sa lucreze la teoriile sale revolutionare.

Pe 23 iulie 1930, a testat motorul de racheta, care a functionat 90 de secunde, ceea ce a reprezentat un adevarat succes. In perioada cat si-a desfasurat activitatea la Medias (1935) a reusit lansarea primei rachete cu combustibil lichid, fapt care a deschis noi perspective omenirii. Trei ani mai tarziu s-a mutat in Germania, pe tot parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial familia sa avand de suferit din cauza nazistilor.

Cat a lucrat la Peenemunde, si-a pus in aplicare idei mai vechi, cum ar fi combinatia oxigenului lichid cu alcoolul si racirea regenerativa, astfel incat in 1944 impreuna cu echipa sa a experimentat noi modele de rachete.

Citește și:

Dupa razboi, a lucrat pentru marina italiana, la dezvoltarea unor rachete antiaeriene, si la modernizarea arsenalului armatei SUA, in Huntsville-Alabama. S-a pensionat la varsta de 68 de ani, insa si-a continuat studiile. Criza energetica din SUA, din 1977, l-a facut sa proiecteze o statie eoliana.

Cercetarile sale acopera o mare parte a problemelor cosmonauticii: propulsia cu combustibil lichid, racheta electrica, studiul materialelor, oglinda cosmica. In 1958, a scris o carte despre automobilul lunar. Multe din ideile sale au facut ca omul sa ajunga in spatiul cosmic.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită