În ziua de 28 Decembrie 1989, fizicianul Herman Oberth, inventator german născut la Sibiu, supranumit “parintele aviatiei spatiale”, a încetat din viață la vârsta de 95 de ani.
S-a nascut pe 25 iunie 1894, iar scoala primara a urmat-o in localitatea natala unde a si facut primele experimente, studiind efectele imponderabilitatii si acceleratiei asupra corpului uman. Pasiunea pentru zborul cosmic i-a fost inspirata de cartile lui Jules Verne, in special de volumul “De la Pamant la Luna”.
Si-a continuat studiile in Germania – la Munchen, Gottingen si Heidelberg – la absolvire prezentand o lucrare cu tema “zborurile spatiale”, dar care a fost respinsa pe motiv ca era utopica. In ciuda ridiculizarii teoriilor sale, Herman Oberth a realizat in 1917 primul model din lume al unei rachete cu combustibil lichid si a continuat apoi cu si mai multa determinare sa lucreze la teoriile sale revolutionare.
Pe 23 iulie 1930, a testat motorul de racheta, care a functionat 90 de secunde, ceea ce a reprezentat un adevarat succes. In perioada cat si-a desfasurat activitatea la Medias (1935) a reusit lansarea primei rachete cu combustibil lichid, fapt care a deschis noi perspective omenirii. Trei ani mai tarziu s-a mutat in Germania, pe tot parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial familia sa avand de suferit din cauza nazistilor.
Cat a lucrat la Peenemunde, si-a pus in aplicare idei mai vechi, cum ar fi combinatia oxigenului lichid cu alcoolul si racirea regenerativa, astfel incat in 1944 impreuna cu echipa sa a experimentat noi modele de rachete.
Citește și:
- E gata drumul care reduce distanţa Piteşti-Giurgiu cu o oră! Mînzînă: „Este o mândrie că am putut duce la bun sfârşit acest proiect”
- Compania argeşeană DRIM Daniel şi-a vândut pachetul majoritar de acţiuni. Cu cine a încheiat tranzacţia
Dupa razboi, a lucrat pentru marina italiana, la dezvoltarea unor rachete antiaeriene, si la modernizarea arsenalului armatei SUA, in Huntsville-Alabama. S-a pensionat la varsta de 68 de ani, insa si-a continuat studiile. Criza energetica din SUA, din 1977, l-a facut sa proiecteze o statie eoliana.
Cercetarile sale acopera o mare parte a problemelor cosmonauticii: propulsia cu combustibil lichid, racheta electrica, studiul materialelor, oglinda cosmica. In 1958, a scris o carte despre automobilul lunar. Multe din ideile sale au facut ca omul sa ajunga in spatiul cosmic.
0 Comentarii