25 Decembrie 1000: Ștefan I a fost încoronat rege al Ungariei

de | 25.12.2021 09:42 | Actualitate, Cultura, Home

În ziua de 25 Decembrie a anului 1000, Ștefan I  a fost încoronat rege al Ungariei, în ziua de Crăciun, cu o coroană trimisă de Papa Silvestru al II-lea  și cu acordul Sfântului împărat Roman Otto al III-lea.

 Ungaria a devenit un regat creștin în timpul domniei lui Ștefan I, fiul lui Geza , după ce acesta a  lichidat o revoltă a aristocrației păgâne maghiare condusă de vărul său Koppány, care s-au opus succesiunii sale  la tron (998).

Citește și: Pastorală de Ziua Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos

Ștefan I al Ungariei (în maghiară  István király „sfântul rege Ștefan”, n. 969, Strigoniu – d. 15 august 1038, Alba Regia) a fost un rege al Ungariei, considerat întemeietorul Regatului Ungariei, primul rege creștin al maghiarilor, membru al Casei Arpadiene.

A  fost canonizat la 20 august 1083 de Papa Grigore al VII-lea ca sfânt al Bisericii Catolice, iar în anul 2000 a fost canonizat și de Biserica Ortodoxă.

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

S-au plimbat cu piscina din benă prin Bogați și au plătit scump
S-au plimbat cu piscina din benă prin Bogați și au plătit scump

Duminică, 02 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Topoloveni au fost sesizați prin Serviciul Național Unic Apeluri de Urgență 112, cu privire la faptul că o autoutilitară cu mai multe persoane care provoacă zgomot circulă pe raza localității Bogați....

Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!
Argeș: S-a răsturnat cu mașina la Nămăești!

Accident rutier produs în cursul zilei de astăzi în satul Nămăești, comuna argeșeană Valea Mare Pravăț. Din primele informații aflăm că, a fost implicat un singur autoturism care s-a răsturnat în șanțul de pe marginea carosabilului. Posibil o persoană să fie rănită....